O καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας και ειδικότερα, για την υγεία της καρδιάς μας. Μελέτες μάλιστα, έχουν αποδείξει, ότι ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Πώς επηρεάζει όμως η στάση του ύπνου την υγεία της καρδιάς μας;
Ίσως δεν το ακούμε πρώτη φορά, αλλά το να κοιμόμαστε στο αριστερό μας πλευρό, είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας. Ο καρδιολόγος Λέοναρντ Γκανζ εξηγεί το γιατί.
Ανεξάρτητα από το πόσο άνετα νιώθουμε στο κρεβάτι, η θέση του ύπνου μας θα μπορούσε να έχει σοβαρά αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά μας, καθώς και στη γενική μας ευεξία. Όμως, οι ειδικοί είναι εδώ για να μας εξηγήσουν πώς πρέπει να κοιμόμαστε για να ωφελήσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.
«Μερικοί αισθανόμαστε άβολα όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά. Ιδίως αν έχουμε καρδιακή ανεπάρκεια ή έχουμε κάνει κάποια πρόσφατη επέμβαση στην καρδιά», εξηγεί η Πούχα Μέχτα, διευθύντρια της Γυναικείας Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Emory Women’s Heart Center.
«Ο ύπνος στο αριστερό πλευρό μπορεί να προκαλέσει ανεπαίσθητες αλλαγές στη θέση της καρδιάς», προειδοποιεί ο Γκανζ. «Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαίσθητες αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας», προσθέτει ο ίδιος.
Η συγκεκριμένη θέση ύπνου, συν τοις άλλοις, πηγαίνει χέρι-χέρι με ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως η ταχυπαλμία ή ο ασυνήθιστα αργός καρδιακός ρυθμός, που παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που κοιμούνται από την αριστερή πλευρά.
Βέβαια, από τον ύπνο στο αριστερό πλευρό, υπάρχει περίπτωση να ωφεληθούμε όσοι υποφέρουμε από ζητήματα όπως η παλινδρόμηση οξέος ή η καούρα στη μέση της τη νύχτας.
Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για την καρδιά μας;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια διαπιστευμένη έρευνα που να αποδεικνύει ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για την υγεία της καρδιάς μας, εάν δεν πάσχουμε από κάποια υποκείμενη καρδιακή πάθηση.
Το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς μας, είναι σε καθημερινή βάση να απολαμβάνουμε 7 με 8 ώρες ποιοτικής ξεκούρασης, σε όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό περιβάλλον.
Και σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλές συνήθειες ύπνου είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς, αλλά και για τη γενική μας υγεία.
Θέσεις ύπνου που πρέπει να αποφύγoυμε εάν έχουμε καρδιακή ανεπάρκεια
- Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει τη συμφόρηση των πνευμόνων (ή αλλιώς το πνευμονικό οίδημα) σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
- Επιπλέον, όπως προείπαμε μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια λένε ότι η αναπνοή είναι πιο δύσκολη όταν ξαπλώνουν ή κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά.
(Με πληροφορίες από yahoolife).