Στρατοδικείο στη Μιανμάρ έκρινε την ανατραπείσα ηγέτιδα και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, ένοχη για υποκίνηση σε ταραχές και παραβίαση των υγειονομικών κανόνων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,επισύροντας την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φορέων, οι οποίοι περιέγραψαν τις ετυμηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες.
Η 76χρονη η οποία ανατράπηκε σε πραξικόπημα τον Φεβρουάριο, πρόκειται να εκτίσει δύο χρόνια κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία, αντί για τέσσερα χρόνια μετά τη μερική χάρη που της απένειμε ο στρατιωτικός αρχηγός της χώρας, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κίι, αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες και τις αρνείται όλες. Αυτή ήταν η πρώτη ετυμηγορία σ΄ ένα «μπαράζ» διώξεων που αντιμετωπίζει και μπορεί να οδηγήσουν την καταδίκη της σε ισόβια κάθειρξη.
Σε τετραετή ποινή φυλάκισης -που επίσης μειώθηκε εν συνεχεία στα δύο χρόνια- καταδικάστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Μιανμάρ, Ουίν Μιντ.
«Η καταδίκη της κρατικού συμβούλου μετά από μια στημένη δίκη σε μυστική διαδικασία ενώπιον ενός δικαστηρίου που ελέγχεται από τον στρατό δεν έχει παρά πολιτικά κίνητρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, εν τω μεταξύ, κάλεσε τη Μιανμάρ να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει την επιστροφή στη δημοκρατία.
«Η αυθαίρετη κράτηση εκλεγμένων πολιτικών ελοχεύει μόνο κινδύνους για περαιτέρω αναταραχές», είπε.
Και η Διεθνής Αμνηστεία χαρακτήρισε τις κατηγορίες ”ψευδείς”, λέγοντας ότι ήταν το ”πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ”.
Η Σου Κίι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.
Η χούντα έχει απαγγείλει εναντίον της σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων για παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών, για διαφθορά και εκλογική νοθεία. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκάδες έτη κάθειρξης, αν κριθεί ένοχη για όλες τις κατηγορίες.
Πηγή: ΒΒC, Guardian