Μιανμάρ: Άνιση μάχη στα συντρίμμια για τους επιζώντες - Ο σεισμός «κατάπιε» ολόκληρες γειτονιές

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το πριν και το εφιαλτικό μετά. 1.700 οι νεκροί, 3.400 τραυματίες, Καταρρέουν τα νοσοκομεία, περιπλέκει την κατάσταση ο εμφύλιος.
|
Open Image Modal
Πολίτης προσπαθεί μόνος και με γυμνά χέρια να απομακρύνει οικοδομικά υλικά από ναό που κατέρρευσε για να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια (Μιανμάρ 30 Μαρτίου 2025)
via Associated Press

Άνιση μάχη με το χρόνο, χωρίς επαρκή μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις αναρίθμητες κλήσεις για βοήθεια συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στην Μιανμάρ η προσπάθεια διασωστών με την αρωγή πολιτών, για να σωθούν οι ζωές εγκλωβισμένων στα συντρίμμια κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.  Ο δε εμφύλιος που μαίνεται στη χώρα μεταξύ των δυνάμεων της χούντας και των αντιφρονούντων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο μέχρι στιγμής για περισσότερους από 1.700 ανθρώπους που έχουν χάσει της ζωή τους και για 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 10.000. 

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται και στις δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar που δείχνουν περιοχές πριν και μετά τον σεισμό. Όπώς εύκολα διαπιστώνει κανείς ολόκληρες γειτονιές, οικοδομικά τετράγωνα, γήπεδα, ναοί έχουν «εξαφανιστεί». 

Open Image Modal
Γειτονιά στο Μάνταλεϊ πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Η ίδια γειτονιά στο Μάντελεϊ ισοπεδωμένη μετά τον σεισμό
Maxar via Getty Images

 

«Καμία βοήθεια, κανένας διασώστης» - Καταρρέουν τα νοσοκομεία 

Σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές της χώρας, κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters πως η κυβερνητική αρωγή είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ολόκληρη η πόλη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Χαν Ζιν.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή... πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί», είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό μετά τον σεισμό και το πόσιμο νερό τελειώνει. «Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη».

Από την άλλη πλευρά του ποταμου Ιραουάντι, στη Μανταλάι ένας διασώστης δήλωσε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πραγματοποιούνται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

 

«Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του αφού η Χούντα που κυβερνά την Μιανμάρ θέλει να ελέγχει κάθε πληροφορίες που «βγαίνει» προς τα έξω. 

Ο αριθμό των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια αν και ανακοινώθηκε πως είναι 300, εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Όμως στους περισσότερους από αυτούς δεν μπορούν να φθάσουν τα συνεργεία διάσωσης ούτε να τους βγάλουν χωρίς βαριά μηχανήματα, όπως δήλωσαν άλλος ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση και δύο κάτοικοι.

«Άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα κτήρια, (οι διασώστες) δεν μπορούν να τους βγάλουν», δήλωσε ένας κάτοικος στο Μάνταλεϊ που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.  

Νοσοκομεία σε περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής Μιανμάρ, περιλαμβανομένης της Μανταλάι και της Σαγκάινγκ, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη μαζική εισροή τραυματιών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ωστόσο, και αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό των τραυματιών με πολλούς να λένε πως ακόμη και εάν κάποιος ανασυρθεί από τα συντρίμμια είναι πιθανό και πάλι να πεθάνει γιατί θα είναι δύσκολο να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. 

Open Image Modal
A woman injured by Friday's earthquake waits to receive treatment at the 1000-bed hospital in Naypyitaw, Myanmar, Saturday, March 29, 2025. (AP Photo/Aung Shine Oo)
via Associated Press
Open Image Modal
Myanmar rescuers search for survivors of Friday's earthquake beneath a damaged building in Naypyitaw, Myanmar, Saturday, March 29, 2025. (AP Photo/Aung Shine Oo)
via Associated Press

 

Και ένας εν εξελίξει εμφύλιος

Παρά πάντως την βιβλική καταστροφή που έπληξε τη χώρα η Χούντ συνέχισε ακόμη και το Σάββατο τις αεροπορικές επιδρομές κατά των αντιφρονούντων.

Από την πλευρά της όμως σήμερα η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, να βοηθήσει στην δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και θα διαθέσει δυνάμεις στις επιχειρήσεις διάσωσης. 

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές. 

Open Image Modal
Η Γέφυρα Άβα πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
H Γέφυρα Άβα πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images

 

Διεθνής βοήθεια

Στο μεταξύ γειτονικές χώρες έστειλαν σήμερα  πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μερικές από τις γειτονικές χώρες που έχουν στείλει είδη πρώτης ανάγκης και συνεργεία διάσωσης, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πολλές εξόδους στη Μιανμάρ χθες, Σάββατο, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, εφόδια και πληρώματα έρευνας και διάσωσης στη Νάι Πι Τάου, την πρωτεύουσα, τμήματα της οποίας έχουν καταστραφεί από τον σεισμό.

Ο ινδικός στρατός θα βοηθήσει να στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο στη Μανταλάι, και δύο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν εφόδια κατευθύνονται στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκούν, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Πολλές κινεζικές ομάδες διάσωσης έφθασαν στη χώρα, μεταξύ των οποίων και μία που διέσχισε τα σύνορα προερχόμενη διά ξηράς από την κινεζική νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια ομάδα 78 διασωστών από τη Σιγκαπούρη μαζι με σκύλους διάσωσης, επιχειρεί σήμερα στη Μανταλάι, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ της Μιανμάρ.

 

Open Image Modal
A man injured by Friday's earthquake waits to receive treatment at the 1000-bed hospital in Naypyitaw, Myanmar, Saturday, March 29, 2025. (AP Photo/Aung Shine Oo)
via Associated Press
Open Image Modal
A Buddhist monastery building that has collapsed is seen following an earthquake in Naypyitaw, Myanmar Sunday, March 30, 2025. (AP Photo/Aung Shine Oo)
via Associated Press
Open Image Modal
Η Παγόδα Μα Σι Κα Να και κτίρια γύρω από αυτή πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Η εικόνα στο σημείο που ήταν η παγόδα Μα Σι Κα Να και κτίρια γύρω από αυτή μετά τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Η Παγόδα Ομαχανούμι πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Η Παγόδα Ομαχανούμι μετά τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Παγόδα και κέντρο αθλητισμού πριν τον σεισμό
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Η παγόδα και το κέντρο αθλητισμού μετά τον σεισμό
Maxar via Getty Images
-- --