Έιμι Ιζαμπέλ: Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μεταμοσχευμένη μήτρα (Βίντεο)

Η Έιμι Ιζαμπέλ γεννήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και ζύγιζε 2 κιλά.
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου.
FatCamera via Getty Images

Η πρώτη γέννηση παιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μεταμόσχευσης μήτρας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Η 36χρονη Γκρέις Ντέιβιντσον από το βόρειο Λονδίνο έφερε στον κόσμο την κόρη της, Έιμι Ιζαμπέλ.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται σημαντικό ορόσημο για την αναπαραγωγική ιατρική και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που είτε γεννήθηκαν χωρίς μήτρα είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κανονική λειτουργία της μήτρας τους.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε το 2023, με τη μήτρα να δωρίζεται από την αδερφή της Γκρέις, Έιμι Πέρντι, 42 ετών, μητέρα δύο παιδιών. Η μικρή Έιμι Ιζαμπέλ γεννήθηκε με προγραμματισμένη καισαρική τομή στις 27 Φεβρουαρίου 2025, στο νοσοκομείο Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital του Λονδίνου.

Η Γκρέις Ντέιβιντσον, η οποία εργάζεται ως διατροφολόγος στο NHS, είχε διαγνωστεί με το σπάνιο σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), το οποίο επηρεάζει περίπου μία στις 5.000 γυναίκες και προκαλεί την απουσία ή τη δυσλειτουργία της μήτρας, αν και οι ωοθήκες παραμένουν υγιείς και λειτουργικές.

«Όταν κράτησα για πρώτη φορά την κόρη μου, ένιωσα σοκ», δήλωσε. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ήταν αληθινή. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε ποτέ να ζητήσουμε».

Ο σύζυγός της, Άνγκους Ντέιβιντσον, 37 ετών, τόνισε: «Ήταν μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον γάμο μας. Μόλις την είδαμε, ξεσπάσαμε σε δάκρυα – ήταν καθαρτική ευτυχία».

 

 

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μήτρας είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις χειρουργικές επεμβάσεις:

-Τη μεταμόσχευση της μήτρας από ζωντανή δότρια,

-την καισαρική τομή για τη γέννηση του παιδιού,

-και μια υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) μετά τη γέννα, καθώς η μεταμόσχευση θεωρείται προσωρινή και όχι σωτήρια επέμβαση – για λόγους βιοηθικής.

Πριν από τη μεταμόσχευση, το ζευγάρι δημιούργησε επτά έμβρυα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία καταψύχθηκαν. Μερικούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση, ένα από τα έμβρυα μεταφέρθηκε επιτυχώς και εξελίχθηκε σε εγκυμοσύνη.

Η Έιμι Ιζαμπέλ γεννήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και ζύγιζε 2 κιλά, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον γέννας εντός νοσοκομείου.

Η επέμβαση μεταμόσχευσης πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Womb Transplant UK, με τη καθοδήγηση των χειρουργών Ισαμπέλ Κιρόγα και Ρίτσαρντ Σμιθ, οι οποίοι ήταν παρόντες και στην αίθουσα τοκετού.

Ο καθηγητής Σμιθ, επικεφαλής της οργάνωσης και γυναικολόγος χειρουργός στο Imperial College Healthcare NHS Trust, δήλωσε: «Περιμέναμε πολλά χρόνια για αυτήν την στιγμή. Το πιο αγχωτικό μέρος της ημέρας ήταν όταν οι γονείς με παρακάλεσαν να φροντίσω την κόρη τους».

Η Δρ Κιρόγα, από το Oxford Transplant Centre, τόνισε: «Ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη επέμβαση, αλλά άξιζε κάθε λεπτό της».

Μέχρι τώρα, έχουν γεννηθεί περίπου 50 παιδιά σε όλο τον κόσμο μέσω μεταμόσχευσης μήτρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις τέτοιες επεμβάσεις από το 2023, με την περίπτωση της Γκρέις Ντέιβιντσον να αποτελεί την πρώτη που είχε επιτυχές αποτέλεσμα.

 

 

Αν και η επέμβαση θεωρείται μεγάλη επιτυχία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεταμόσχευση μήτρας δεν αναμένεται να γίνει συνηθισμένη πρακτική, καθώς ενέχει υψηλό ιατρικό ρίσκο, απαιτεί πολλές επεμβάσεις και τη χρήση ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Ορισμένοι βιοηθικολόγοι εκφράζουν ακόμη αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της μεθόδου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πρόωρων τοκετών ή χαμηλού βάρους γέννησης.

Ωστόσο, η αυξανόμενη επιτυχία της μεθόδου και η δυνατότητα τεκνοποίησης για γυναίκες που αλλιώς δεν θα είχαν καμία ελπίδα, προσφέρουν νέες ελπίδες για το μέλλον.

Πηγή: SkyNews

-- --