Μίκρυνε η μέρα και νιώθουμε πεσμένοι; 4 απλά βήματα για ενέργεια και διάθεση στα ύψη

Μικρές αλλαγές με τεράστια αξία. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας.
Open Image Modal
JulPo via Getty Images
Τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κάθε Οκτώβρη αλλάζει η ώρα και μικραίνει η μέρα. Και τότε, αυξάνεται ο κίνδυνος της χειμερινής κατάθλιψης και της μελαγχολίας. Πρόκειται για μια κατάσταση που μας είναι γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD και περιγράφει περιπτώσεις όπου η διάθεσή μας πέφτει καθώς μειώνεται το φως της μέρας.

Αν υποφέρουμε από SAD, όσο λιγότερο εκθέτουμε τον οργανισμό μας στο ηλιακό φως, τόσο περισσότερο μπορεί να πέσει η διάθεσή μας.

Και μαζί με την πεσμένη διάθεση, έρχονται και συμπτώματα όπως:

Kαι πώς θα γλιτώσουμε από όλα αυτά τα σημάδια

Η κοινότητα των ψυχολόγων εξηγούν γιατί η SAD επιλέγει εμάς και πώς θα της ξεφύγουμε. 

Γιατί παθαίνουμε εποχιακή κατάθλιψη

Όταν η θερινή ώρα αλλάζει, δηλαδή κάθε φθινόπωρο, η μετατόπιση των δεικτών μια ώρα προς τα πίσω μειώνει αυτόματα και τις ώρες της έκθεσής μας στο φως της μέρας. Αυτή αλλαγή ενδέχεται να επιφέρει αναταραχές στον κύκλο του ύπνου-αφύπνισης, στο πρόγραμμα της διατροφής μας, καθώς και σε άλλες καθημερινές εργασίες. Αλλαγές που δεν είναι πάντοτε ευχάριστες και συνδέονται με συνέπειες στην ψυχική μας υγεία, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Γιατί μας ενοχλεί η έλλειψη ηλιακού φωτός

Όταν ο εγκέφαλός μας λαμβάνει σήματα περιορισμένου φωτός, απελευθερώνει μια ορμόνη γνωστή ως μελατονίνη, η οποία μας προκαλεί υπνηλία. Αυτό ρίχνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό;

1. Με το να βγαίνουμε κατευθείαν στον ήλιο ή έστω να ανάβουμε το φως αμέσως μόλις ξυπνήσουμε

Και προσπαθούμε να παραμένουμε σε μια γωνιά που να την βλέπει το φυσικό φως τουλάχιστον για μία ώρα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ώρα που ξυπνάμε. Αρκεί να είναι πρωί.

2. Με το να διατηρούμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Δηλαδή να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Για να το πετύχουμε ακόμα πιο άμεσα, αποφεύγουμε διεγερτικά όπως ο καφές, το τσάι ή τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου

3. Με το να μην ενδίδουμε στις λιγούρες και να ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα της διατροφής μας

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινές πρωτεΐνες υποστηρίζει τη σταθερή παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης. Και η ισορροπία μεταξύ αυτών των ορμονών μας εξασφαλίζει θετικότητα και σωματική ευρωστία. 

4. Με τη σωματική άσκηση

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, της περίφημης «ορμόνης της χαράς». Επιπλέον, μια καλή σχέση με το σώμα μας πυροδοτεί συναισθήματα χαράς, ενώ μετά από μια καλή προπόνηση, ο ύπνος μας είναι πολύ πιο βαθύς και γαλήνιος. 

(Με πληροφορίες από yahoo).