Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε ανθρώπινους όρχεις

Οι επιστήμονες εξέτασαν 23 ανθρώπινους όρχεις, καθώς και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς. Βρήκαν μικροπλαστική ρύπανση σε κάθε δείγμα.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Σημαντικές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών ανιχνεύθηκαν στους όρχεις των ανθρώπων με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ίσως συνδέεται με το φαινόμενο της μειωμένης παραγωγής σπερματοζωαρίων που παρατηρείται στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 23 ανθρώπινους όρχεις, καθώς και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς. Βρήκαν μικροπλαστική ρύπανση σε κάθε δείγμα.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν διατηρηθεί και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους όρχεις των σκύλων μπορούσε να εκτιμηθεί και ήταν χαμηλότερος σε δείγματα με υψηλότερη μόλυνση με PVC.

Η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες, με τη χημική ρύπανση όπως τα φυτοφάρμακα να ενοχοποιείται από πολλές μελέτες. 

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα στο ανθρώπινο αίμα , στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα , υποδεικνύοντας εκτεταμένη μόλυνση των σωμάτων των ανθρώπων. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμη άγνωστος, αλλά τα μικροπλαστικά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς . Οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού καθώς και την εισπνοή τους.

«Στην αρχή αμφέβαλλα για το εάν τα μικροπλαστικά μπορούν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα» σχολίασε ο Xiaozhong Yu του Πανεπιστημίου του Νιου Μέξικο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxicological Science.

 

 

«Έμεινα έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους σκύλους. Και εξεπλάγην ακόμα περισσότερο με τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους» είπε.
Οι όρχεις που αναλύθηκαν ελήφθησαν από νεκροτομές το 2016, με τους άνδρες να κυμαίνονται σε ηλικία από 16 έως 88 ετών όταν πέθαναν. «Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός» τώρα που υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ποτέ στο περιβάλλον, είπε ο Yu.

Στους σκύλους, η μέση συγκέντρωση ήταν 123 μικρογραμμάρια πλαστικού ανά γραμμάριο ιστού, ενώ στους ανθρώπους το νούμερο εκτινασσόταν στα 329 μικρογραμμάρια.

Και στις δύο περιπτώσεις το πιο άφθονο πολυμερές ήταν το πολυαιθυλένιο (PE), πλαστικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε μπουκάλια, σακούλες και διάφορες συσκευασίες, ενώ στη δεύτερη θέση βρισκόταν το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το οποίο χρησιμοποιείται σε σωλήνες ύδρευσης και άλλες εφαρμογές.

«Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία. Πρέπει να εξετάσουμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες» είπε ο ερευνητής. «Είναι τα μικροπλαστικά ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση;».

«Το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», είπε ο Yu.