Το να βρούμε την αληθινή αγάπη ή απλώς να διατηρήσουμε μια σχέση ήταν πάντα δύσκολο, αλλά για τη νέα γενιά, από ότι φαίνεται είναι πολύ πιο περίπλοκο.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι millennials έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο γεμάτο από εφαρμογές για το κινητό που έχουν σχέση με την εύρεση και επιλογή συντρόφου. Οι μέρες που απλά γνωρίζαμε, βγαίναμε και παντρευόμασταν τον άνθρωπο της “διπλανής πόρτας”, έχουν τελειώσει», λέει η ψυχολόγος Tara Griffith.
Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα ζητήματα στις σχέσεις που συζητούν οι 20άρηδες και 30άρηδες με τους θεραπευτές;
1. «Υπάρχει κάποιος καλύτερος εκεί έξω για μένα;»
«Οι millennials συχνά πέφτουν θύματα των πολλών επιλογών που τους προσφέρουν οι εφαρμογές για εύρεση του “κατάλληλου” συντρόφου. Αυτό πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος ή την αίσθηση ότι μπορεί να αποτύχουν, επιλέγοντας τον λάθος σύντροφο. Αντί να τροφοδοτώ το άγχος της επιλογής του “μοναδικού” συντρόφου, βοηθώ τους πελάτες μου να εστιάσουν στο πώς θα γίνουν οι ίδιοι σωστοί σύντροφοι», λέει η ψυχολόγος Liz Higgins.
2. «Για ποιο λόγο παντρευόμαστε;»
«Κατά τη διάρκεια των 20 χρονών, η νέα γενιά επιλέγει να δίνει προτεραιότητα σε άλλες πτυχές της ζωής όπως την εκπαίδευση, την καριέρα, το ταξίδι ή άλλες εμπειρίες στη ζωή, πριν αποφασίσουν να συγκατοικήσουν με κάποιον σύντροφο. Κάποιοι, βρίσκουν σύντροφο αργότερα στη ζωή, όταν νιώθουν ανεξάρτητοι, έχουν τη δική τους καριέρα και το δικό τους εισόδημα. Επιπλέον, είναι περισσότερο αποδεκτό να έχουν παιδιά χωρίς να είναι παντρεμένοι. Μερικοί millennials δεν βρίσκουν όφελος στο να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό γάμου και πιθανόν να μπλέξουν τα πράγματα», λέει η Tara Griffith.
3. «Τι εννοεί ο σύντροφός μου με το μήνυμα που έστειλε;»
«Η ανταλλαγή μηνυμάτων είτε στο κινητό ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας της νέας γενιάς, αλλά το περιεχόμενο των μηνυμάτων πολλές φορές... “χάνεται”στη μετάφραση. Η ερμηνεία του τόνου ή της πρόθεσης του μηνύματος που βασίζεται σε μόνο μια λέξη ή ένα σημείο στίξης, μπορεί να καταλήξει εκνευριστική στην καλύτερη περίπτωση, ή καταστροφική στη χειρότερη. Οι περισσότεροι πελάτες τρελαίνονται στην προσπάθεια να κατανοήσουν το μήνυμα και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σχέση και ξοδεύουν ώρες για να βρουν την κατάλληλη απάντηση. Γι’αυτό καλό είναι οι νέοι να επικοινωνούν με τους ανθρώπους από κοντά», λέει η σύμβουλος Jess Hopkins.
4. «Γιατί δεν βγαίνω με κάποιον;»
«Πολλοί νέοι και κυρίως αυτοί που πλησιάζουν τα 30 τους βλέπουν φίλους και γνωστούς να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια, αλλά οι ίδιοι είναι ακόμα ελεύθεροι, χωρίς σύντροφο. Αυτό το γεγονός ενοχλεί τους millennials και τους κάνει να αναρωτιούνται τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν οι ίδιοι σχέση».
5. «Δεν θέλω να εξαρτώμαι οικονομικά από τον σύντροφό μου»
«Πολλά από τα νεότερα ζευγάρια που βλέπω, συζητούν για τα οικονομικά και την επαγγελματική αποκατάσταση, κυρίως πριν τον γάμο. Τα χρήματα μπορεί συχνά να υποδηλώνουν έλεγχο ή ανισορροπία ισχύος και αυτά είναι ανεπιθύμητες αξίες στις σχέσεις. Οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να αισθάνονται ελεγχόμενοι, να τους κρίνουν ή να εξαρτώνται από άλλους, όταν πρόκειται για τα οικονομικά τους. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι η συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι όσον αφορά τις οικονομικές προσδοκίες, καθώς και τα πιθανά σενάρια και όρια στα έξοδα. Το ζήτημα είναι το κάθε ζευγάρι να καταλάβει τι λειτουργεί καλύτερα γι’αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι αν θέλουν μια ομαλή σχέση», λέει η Higgins.
6. «Είμαι έτοιμος για το επόμενο στάδιο στη σχέση μου. Ο σύντροφός μου πρέπει να ωριμάσει»
«Έχω δει τόσες νέες γυναίκες να παραπονιούνται ότι ενώ είναι έτοιμες για μια σχέση, οι σύντροφοί τους είναι ανώριμοι και θέλουν να ”βγαίνουν με τους φίλους τους” και να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Αναρωτιούνται για το αν οι άντρες θα μεγαλώσουν, αν θα αλλάξουν συμπεριφορά ή διαφορετικά να λήξουν τη σχέση», λέει η σύμβουλος γάμου Joyce Morley.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά