Μήπως αποθηκεύουμε το σκόρδο στο χειρότερο δυνατό σημείο του σπιτιού μας;

Μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση όσο και την υγεία των βολβών.
Open Image Modal
Penpak Ngamsathain via Getty Images
Σκόρδο, το ευεργετικό

Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost UK σχετικά με το πώς το σημείο δίπλα στην εστία της κουζίνας είναι το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσουμε το ελαιόλαδο (δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μέρη για να το τοποθετήσουμε).

Και τώρα φαίνεται ότι η επιστήμη των τροφίμων έρχεται να τοποθετηθεί και ως προς την αποθήκευση του σκόρδου μας...

Γνωρίζω ότι θα πρέπει να το κρατήσω εκτός (ψυγείου), αλλά η κουζίνα μου είναι τόσο μικρή που καταλήγω να το αποθηκεύω εκεί.

Αυτό είναι λάθος, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Το να αποθηκεύουμε το φρέσκο σκόρδο στο ψυγείο, σε γενικές γραμμές δεν είναι καλή ιδέα». 

Γιατί, αλήθεια, είναι κακό να φυλάμε το σκόρδο στο ψυγείο

Οσοι ασχολούνται με την κηπουρική μπορεί ήδη να γνωρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν το σκόρδο να βλαστήσει. 

Ο σεφ του Sur La Table, Ρίτσαρντ Τεμπλς, μοιράστηκε στον ιστότοπο της Μάρθα Στιούαρτ: «Η κρύα θερμοκρασία στο ψυγείο ”μιμείται” το φθινόπωρο και κάνει το σκόρδο να βλασταίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες».

«Ο βλαστός είναι βρώσιμος αλλά μπορεί να έχει λίγο πικρή γεύση», συμπλήρωσε ο σεφ. 

Κι αν έχουμε φτιάξει λάδι από σκόρδο ή σκόρδο κονφί, η αποθήκευσή του στο ψυγείο μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνη, προειδοποιεί το ίδιο Πανεπιστήμιο.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι βολβοί του σκόρδου έχουν χαμηλή οξύτητα, καθιστώντας τους επιρρεπείς στο Clostridium botulinum, πιο γνωστό ως ο ένοχος πίσω από την αλλαντίαση, γράφουν (σ.σ. η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium barati). , 

Το λάδι σκόρδου που αγοράζεται από το κατάστημα έχει συνήθως ένα συντηρητικό όπως το κιτρικό οξύ και διατηρείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που θα μπορεί να διαχειριστεί το ψυγείο μας, λέει το Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Λοιπόν, που θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το σκόρδο μας; 

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ φανταχτερό, λέει ο Τέμπλς.
Ένα συρμάτινο καλάθι, μια χάρτινη σακούλα, ένα διχτυωτό δοχείο και ο,τιδήποτε αφήνει το σκόρδο μας να «αναπνέει» είναι καλό.

«Καλό είναι να διατηρούμε πάντα το σκόρδο μας δροσερό και στεγνό —δροσερό, αλλά όχι κρύο - και με λίγη ροή αέρα», διευκρινίζει.

Οι πάγκοι και τα ντουλάπια μπορεί να είναι καλές επιλογές, αν και οι πάγκοι μπορεί να είναι (ακόμα) καλύτεροι καθώς προσφέρουν περισσότερη ροή αέρα.

Απλώς, ας φροντίσουμε να το κρατάμε μακριά από το φως του ήλιου, συμπληρώνει με τη σειρά του ο Στήβεν Σαβέζ, σεφ-εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, στο σάιτ της Στιούαρτ.

«Όπως κάθε άλλο φυτό/βολβός, θα φυτρώσει πολύ πιο γρήγορα με το φως του ήλιου».