Μισέλ Μπούτρος, ο τελευταίος χριστιανός στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας

Ζει μόνος, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, σε μια πόλη κατεστραμμένη με εκκλησίες κλειστές. Αλλά δεν έφυγε ούτε μια μέρα.
Open Image Modal
Κατεστραμμένε χριστιανική εκκλησία στο Ιντλίμπ της Συρίας.
via Associated Press

Ο Μισέλ Μπούτρος είναι ένας 90χρονος Χριστιανός στο Ιντλίμπ της Συρίας. Για την ακρίβεια, είναι ο τελευταίος χριστιανός που απέμεινε στην πόλη-προπύργιο επί σειρά ετών των ανταρτών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Και βέβαια μέλος μιας θρησκευτικής μειονότητας που φθίνει αριθμητικά  κατά τη διάρκεια αιματοκυλίσματος της χώρας στην οποία ο πόλεμος μαίνεται περίπου 10 χρόνια. 

Η παρουσία του, αποτελεί μια σταθερά στην Ιντλιμπ και όλοι γνωρίζουν ποιος είναι. 

Όπως αφηγείται, μιλώντας στο Al Monitor,  γεννήθηκε το 1931 και μετά βίας μπορεί να διαβάσει τη Βίβλο. Οι τοίχοι του σπιτιού του είναι διακοσμημένοι με σταυρούς και χριστιανικές θρησκευτικές εικόνες σε μια πόλη χωρίς χριστιανούς.

«Δεν έχω παιδιά, δεν είμαι καν παντρεμένος», είπε ο Μπούτρος, «Τα παιδιά μου είναι το σμήνος των περιστεριών που μεγαλώνω στο σπίτι μου, με τα οποία μερικές φορές κάνω συζητήσεις»

Όπως λέει, «Η οικογένειά μου είναι από την πόλη Ιντλίμπ. Η οικογένειά μου και εγώ ζούσαμε εδώ σε αυτό το σπίτι, που έγινε κομμάτι tου εαυτού μου, και δεν θα το αφήσω, ό,τι κι αν γίνει. Τα αδέρφια μου μετακόμισαν για να ζήσουν στο Χαλέπι ενώ ο πατέρας μου, η γυναίκα του και εγώ επιλέξαμε να μείνουμε».

Η μητέρα του είχε τρία αγόρια και ένα κορίτσι, αλλά «δυστυχώς δεν την γνώρισα ποτέ, καθώς πέθανε όταν ήμουν μωρό και η θεία μου, η θετή μητέρα μου, ήταν αυτή που με μεγάλωσε».

Τα χρόνια πέρασαν και «Ο πατέρας μου παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα… που γέννησε δύο γιους. Στη συνέχεια πέθανε, και λίγο αργότερα πέθανε η θεία που με μεγάλωσε».

Ο ηλικιωμένος άνδρας, δεν έχει εγκαταλείψει την γενέτειρα του ούτε μια φορά  τα τελευταία 10 χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος.

«Είμαστε μάρτυρες μαχών και κάθε είδους καταστροφών, αλλά δεν φύγαμε από την Ιντλίμπ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στην πόλη το 2015. Έμεινα εδώ σε αυτό το σπίτι, και ήμουν πολύ χαρούμενος, χαλαρός και ήσυχος- πάντως δεδομένων των συνθηκών. Εκείνη την εποχή, η γειτονιά μου ήταν περ

 

ικυκλωμένη με βόμβες διασποράς, πυραύλους και όπλα, αλλά δεν έφυγα ποτέ».

«Τα καταφέρνω και τα βγάζω πέρα. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν ζω μια φανταχτερή ζωή, αλλά μπορώ να μαγειρέψω ένα γεύμα και να κάνω ντους μόνος μου».

Το σπίτι του δεν έχει ρεύμα επειδή είναι πολύ ακριβό, αλλά λέει ότι είναι «καλύτερα χωρίς αυτό. Χρησιμοποιώ λάδι κηροζίνης στο σπίτι μου για φωτισμό, και αυτό είναι το μόνο που χρειάζομαι. Ευχαριστώ τον Κύριο για αυτό. Ο Κύριος με φροντίζει όσο είμαι εδώ στο σπίτι μου».

Ο Μπούτρος δεν πιστεύει ότι η Ιντλίμπ θα γίνει ποτέ ξανά αυτό που ήταν πριν τον πόλεμο.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην οποία ζούμε θα συνεχιστεί και η ζημιά δεν μπορεί να αναιρεθεί...Αλλά ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα και είμαστε σίγουροι ότι θα μας φροντίσει. Ο Κύριος είναι ο πατέρας και ο αδελφός μας και διαχειρίζεται τις υποθέσεις όλων σε αυτόν τον πόλεμο».

Στην πόλη, όπως λέει, υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι και «αφού κάνω παρέα μόνο με καλούς ανθρώπους, βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από όσου μου φέρονται καλά και με αγαπούν. Και αν χρειάζομαι κάτι, μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους και προσφέρουν τη βοήθειά τους. Δεν είναι καθόλου τσιγκούνηδες μαζί μου, ειδικά οι μουσουλμάνοι. Ποτέ δεν με απογοήτευσαν».

Οι εκκλησίες στην Ιντλίμπ είναι κλειστές επειδή δεν υπάρχουν πια χριστιανοί για να πάνε. «Προσωπικά προσεύχομαι εδώ στο σπίτι» λέει ο Μπούτρος.

Σύμφωνα με ανεπίσημες τοπικές στατιστικές, περίπου 10.000 Χριστιανοί ζούσαν στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται το 2012. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ιντλίμπ έφυγαν το 2015 αφού η αντιπολίτευση ανακατέλαβε την πόλη.

Ο αριθμός των Χριστιανών στην επαρχία Ιντλίμπ συνέχισε να μειώνεται και πλέον αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των κατοίκων της. Υπάρχουν περίπου 200 Χριστιανοί ακόμα διασκορπισμένοι σε όλο το κυβερνείο, με μέση ηλικία τα 70 έτη, ενώ υπάρχουν μόνο 10 ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

Πηγή: Al Monitor