Μισό εκατομμύριο ραντεβού για τρίτη δόση σε 3 ημέρες

Και περισσότερα από 44.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για όλους τους Ελληνες άνω των εξήντα ετών και η απειλή του προστίμου των 100 ευρώ, φαίνεται ότι έφεραν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από τις 30 Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, έως και σήμερα, έχουν κλειστεί 55.400 ραντεβού πολιτών άνω των 60 για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το τελευταίο τριήμερο ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό πραγματικά εκτοξεύτηκε στα ύψη. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, κλείστηκαν 557.000 ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου και 44. 112 για την πρώτη δόση. 

«Ηταν ένας μεγάλος πληθυσμός που δεν είχε εμβολιαστεί μέχρι σήμερα και από την μέρα ανακοίνωσης των μέτρων έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού τους» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι διαρκώς αυξάνονται οι εμβολιαστικές γραμμές.

«Η κίνηση που συναντήσαμε όταν υπήρξε σχετική ανακοίνωση, ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Επιλογή ζωής»

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού στις ηλικίες άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε ένας πληθυσμός, ο οποίος ενδεχομένως το σκεφτόταν, δεν το είχε πάρει ακόμη απόφαση και η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνέβαλε στο να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν μια επιλογή ζωής για τους ίδιους και τους γύρω τους» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή στον Real FM.

Στο ερώτημα αν καθυστέρησε η απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ αρνητική στο θέμα της υποχρεωτικότητας ως προς το εξής: εμείς θεσπίσαμε την υποχρεωτικότητα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στο χώρο της Υγείας και των μονάδων φροντίδας των ηλικιωμένων ήδη από το καλοκαίρι. Αυτό έφερε τα αποτελέσματα που έφερε, γιατί εκεί υπήρχε άμεση προτεραιότητα να ληφθούν αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι άνω των 50 ετών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο, αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα». Και, επαναλαμβάνοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, χαρακτήρισε «αυτονόητη» την επιλογή για το 85% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχει επιλέξει να κάνει το εμβόλιο.

«Πρέπει να φθάσουμε στα ποσοστά που έχουν φθάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία, η Δανία, το 99% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει το εμβόλιο», επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα, «στις χώρες αυτές παρότι υπάρχει έξαρση 4ου κύματος, με πολλά κρούσματα, δεν βλέπουν όμως σε καμία περίπτωση την επιβάρυνση που έχουμε εμείς στο σύστημα υγείας και στους θανάτους. Εχουν έως και 10 φορές λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότερους θανάτους. Είναι κρίμα να μην κάνουμε κι εμείς την ίδια επιλογή, ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, για να προστατέψουμε και τους ανθρώπους και το σύστημα υγείας, και όσους άλλους πολίτες, που νοσούν από άλλες ασθένειες για να μπορούν να έχουν κι αυτοί ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε με έμφαση ο Α.Σκέρτσος.