Μητσοτάκης: Πανεπιστήμια χωρίς φόβο και ασχήμια

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται στην Βουλή η συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο.
Open Image Modal
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το διϋπουργικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. 

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει την παροχή δυνατότητας στις Αρχές να παρεμβαίνουν στους πανεπιστημιακούς χώρους για να αντιμετωπίσουν αξιόποινες πράξεις, χωρίς άδεια από τις πρυτανείες.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «μεταρρύθμιση που υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών» και υποστήριξε ότι μέσω αυτής «προστατεύεται η γνώση». 

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα. Διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει. Με καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν, με φοιτητές ελεύθερους να αμφισβητούν και να μελετούν».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπο της οπισθοδρόμησης και τον κατηγόρησε για «ανοχή στην παραβατικότητα». 

«Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Open Image Modal
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

Τσίπρας: Πάσχετε από ιδεολογική εμμονή

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και παρουσιάζει μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς «τα κρούσματα παραβατικότητας υπάρχουν μόνο σε ορισμένες σχολές.»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για  «ιδεολογική εμμονή», υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημά της δεν είναι το άσυλο και τα κρούσματα παραβατικότητας, αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και όλα όσα «συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πραγματικότητα.»

«Η εμμονή σας εκκινεί αφ′ ενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αφ′ ετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει, σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό, το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Τα επίμαχα άρθρα


Το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα από τα σημεία αιχμής του διϋπουργικού νομοσχεδίου, που συζητείται για δεύτερη μέρα στην Βουλή. Επίμαχα άρθρα είναι και τα 1,2 και 3, τα οποία αφορούν την διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101, που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:

- Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%.

- Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό.

- Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.

- Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.

- Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.