Θα το τραβήξει κι άλλο ο Ερντογάν ή θα μαζευτεί; Απαντήσεις εντός της σήμερον

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο «φωνάζει» ότι η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική.
|
Open Image Modal
Η αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3-4 Νοεμβρίου) έχοντας ανάμεσά τους την βασίλισα Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ.
WPA Pool via Getty Images

Ναι, η επόμενη ημέρα της συνόδου κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα είναι διαφορετική - και για την Ελλάδα.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται επί της ουσίας με το τετ α τετ που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά το γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν  τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.  

Οι προβλέψεις και τα «προγνωστικά» ποδοσφαιρικού τύπου για αυτές τις δύο συναντήσεις, ας μένουν καλύτερα.

Το γήπεδο είναι εξαιρετικά βαρύ, όπως θα έλεγε κάποιος έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου. Η μπάλα θα είναι βρεγμένη και όποιος πατήσει άτσαλα στη λάσπη, εύκολα θα γλιστρήσει... 

Open Image Modal
Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχωρεί από την Ντάουνιγκ Στριτ μετά την τετραμερή συνάντηση με Τζόνσον, Μέρκελ, Μακρόν, στις 3 Δεκεμβριου 2019. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS
POOL New / Reuters

Ακόμα και αν το σκορ μείνει στο 0-0, ωστόσο, πολλά θα έχουν ξεκαθαρίσει και το τοπίο θα έχει αναδιαμορφωθεί. Γιατί αν δεν βγάλει τίποτα θετικό η συνάντηση αυτή, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων 24ωρων θα τείνει να παγιωθεί ως σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με δεδομένη την αυθαίρετη και επιθετική συμφωνία-έκτρωμα περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) Τουρκίας - Λιβύης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα και σε μεγάλα διεθνή κέντρα αποφάσεων (ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε μεγάλες αποστάσεις ήδη), η «επιδείνωση» είναι μάλλον ευγενική λέξη.

Ταυτόχρονα, τρέχουν οι τελευταίες 48 ώρες της προθεσμίας που έχει δώσει η Αθήνα στην Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να λάβει εξηγήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας με την Αγκυρα.

Όσο για το σενάριο «παγώματος» των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διαψεύσθηκε μεν - αλλά μαρτυρά ποιές είναι οι προτάσεις που πέφτουν αυτές τις ώρες στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, πάντως, το ζητούμενο από την συνάντηση που θα έχει σε μερικές ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι να «τα βροντήξει» ο Ελληνας πρωθυπουργός και να φύγει από το ραντεβού με την ικανοποίηση ότι «τα είπε» στον Τούρκο Πρόεδρο.

Τί θα ακολουθήσει στην Αθήνα

Το ρεπορτάζ από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρει ότι, αν το ραντεβού εξελιχθεί σε πρώτο βήμα για εκτόνωση μέσω αμοιβαίων εξηγήσεων, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ενημερώσει τα κόμματα.

Αν όμως «στραβώσει» η συζήτηση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί ακόμα και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εξωτερική πολιτική είναι υπόθεση που απαιτεί ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Και οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της ζωής - αρκεί να είναι ισορροπημένοι και λογικοί. Το ερώτημα είναι εάν έχει απομείνει κάποιο απόθεμα λογικής και ισορροπίας στον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει όλο και περισσότερο να παρασύρεται στον μύθο του, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο και την ίδια την πραγματικότητα. 

Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που πρέπει να του υπενθυμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε η ελληνική πλευρά να αποδείξει - ακόμα και τώρα - ότι δεν είναι εκείνη που προκαλεί, αλλά ούτε παρακαλεί για τα αυτονόητα.