ΥΠΕΞ: Στο φως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Παραμένει η προειδοποίηση για απέλαση του Λίβυου Πρέσβη

«Παραμένει σε ισχύ η προειδοποίηση για απέλαση του Λίβυου Πρέσβη», λένε διπλωματικές πηγές στη HuffPost. Το πλήρες κείμενο (και στα αγγλικά) περιήλθε στην κατοχή του ελληνικού ΥΠΕΞ - αλλά όχι από την Πρεσβεία της Λιβύης.
|
Open Image Modal
memorandum
HuffPost Greece

«Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε περιοχές της Μεσογείου» τιτλοφορείται το κείμενο που έχει περιέλθει σε κατοχή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Το κείμενο με τους όρους συνοδεύεται από χάρτες και συντεταγμένες, με στόχο να παράξει τετελεσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες. Από αυτές προσδιορίζεται ένας ευρύς θαλάσσιος χώρος (όπως βλέπετε ακριβώς από κάτω, στο Tweet που ανέβασε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων) τον οποίο ισχυρίζονται τα δύο μέρη ότι «οριοθετούν» - αποκλείοντας πρακτικά με το «έτσι θέλω» και εντελώς παράνομα, τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα από τα νόμιμα δικαίωματά τους ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου αντίστοιχα. 

 

Η HuffPost εντόπισε το ίδιο κείμενο στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα σημεία - κλειδιά του Μνημονίου 

Από το πλαίσιο της συμφωνίας ξεχωρίζουν τα σημεία, όπου τα δύο μέρη επιχειρούν να εμφανίσουν το Μνημόνιο ως σύννομο με την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπουν τη μοιρασιά των πόρων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες ακόμα και αν προκύψουν κοιτάσματα που θα εκτείνονται πέραν των ορίων μίας από τις δύο χώρες, ενώ δεσμεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε περίπτωση που θελήσει μία από τις δύο χώρες να συνάψει συμφωνία για ΑΟΖ με τρίτη χώρα. Μεταξύ άλλων:

1. Ορίζονται η υφαλοκριπίδα και οι ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

2. Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι οι οποίοι εκτείνονται από την ΑΟΖ της μίας χώρας στην ΑΟΖ της άλλης, οι συμβαλλόμενες χώρες μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τους τρόπους εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.

3. Εάν οποιοδήποτε από τα δύο μέρη (Τουρκία ή Λιβύη) εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρίτη χώρα, αυτό το μέρος πριν καταλήξει σε τελική συμφωνία οφείλει να ειδοποιεί και να συνεννοείται με το έτερο μέρος.

4. Κάθε ένα από τα δύο μέρη μπορεί να προτείνει αλλαγές ή αναθεώρηση άρθρων του Μνημονίου μέσω της διπλωματικής οδού, εάν κριθεί απαραίτητο - εκτός από τα άρθρα 1 και 2 (που όλως συμπτωματικά...αναφέρονται στις συντεταγμένες των ΑΟΖ). 

5. Το Μνημόνιο που συνάφθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε αντίγραφα στα Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά, θα τεθεί σε ισχύ εφόσον κυρωθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών.