Mobbing, η χειρότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή βίας σε χώρους εργασίας

Ένας είδος ψυχολογικής βίας που συχνά είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί. Εκδήλωση γαι το θέμα από ο ΚΕΔΗΘ.
Open Image Modal
Marcos Calvo via Getty Images/iStockphoto

Για την ψυχολογική συντροφική βία αλλά και για το φαινόμενο του λεγόμενου «mobbing», δηλαδή της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στην εργασία, έκανε λόγο η ψυχολόγος Κυριακή Κωφού στην εισήγησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Thessaloniki-ΚΕΔΗΘ με θέμα: «Έμφυλη Βία: μας αφορά όλους! Μην την προσπερνάς!».

«Η ψυχολογική συντροφική βία υποτιμάται γιατί δεν είναι ορατή. Σπάνια όμως συναντάται μόνη καθώς υπάρχει και η σωματική βία. Η λεκτική βία που περιλαμβάνει μάλιστα υποτίμηση, συχνά μπερδεύει τα θύματα που αισθάνονται εξοικείωση και ασκείται από τον θύτη υπό του μανδύα του ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Κωφού στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Όπως διευκρίνισε, η ψυχολογική βία περιλαμβάνει συμπεριφορά με σκοπό να βλάψει την ευημερία του θύματος και ο δράστης να πάρει τον έλεγχο τρομοκρατώντας τον.

«Γυναίκες είναι κυρίως τα θύματα της ψυχολογικής βίας η οποία έχει γραμμική πορεία, με τους δράστες να είναι αρχικά τρυφεροί και στη συνέχεια να εμφανίζουν καταχρηστική συμπεριφορά με προσβλητικά σχόλια και περιφρόνηση προς το θύμα. Επιπλέον, ο θύτης εμφανίζει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής τους εικόνας , εμφανίζοντας τα θύματα ως τρελούς ή ψεύτες» σχολίασε η κ.Κωφού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης και στo φαινόμενο του «mobbing» που είναι, «η χειρότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή βίας σε χώρους εργασίας».

«Πρόκειται για συναισθηματική επίθεση και αφορά στην ψυχολογική βία σε εργασιακούς χώρους που χορηγείται σε τόσο μικρές ποσότητες που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν και με τις γυναίκες να είναι τα συχνότερα θύματα» ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ