Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο ποδοσφαιριστής που σπάει όλα τα ταμπού

Το δημοσίευμα των NYT πλέκει το εγκώμιο του 25χρονου Αιγύπτιου
|
Open Image Modal
Eddie Keogh / Reuters

Είναι 25 ετών και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά ποδοσφαιρικά χαρτιά της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας σκοράρει 43 τέρματα σε 49 αγώνες της τρεχούσης αγωνιστικής περιόδου, με τη φανέλα της Liverpool, την οποία και έφερε στον τελικό του Champions League για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Όμως, ο Mohamed Salah ή Mo Salah όπως τον αποκαλούν, είναι πολύ περισσότερα από ένας καλός ποδοσφαιριστής. 

Κατάγεται από την Αίγυπτο και είναι μουσουλμάνος. Σε μια βρετανική κοινωνία που ρέπει όλο και περισσότερο προς την ισλαμοφοβία, μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, ο Salah έχει κερδίσει τον απεριόριστο σεβασμό και την αποδοχή όχι μόνο των συμπαικτών του και του κόσμου της Liverpool, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας της βρετανικής κοινωνίας. 

Κάθε φορά που πετυχαίνει γκολ, υψώνει τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό, γονατίζει και προσεύχεται, δείγμα της βαθιάς του πίστης. Αυτή η μικρή ιεροτελεστία του Salah, είναι απολύτως αποδεκτή από τους φιλάθλους οι οποίοι, αφού τον χειροκροτήσουν για το τέρμα που κατάφερε, του δίνουν λίγα δευτερόλεπτα, σε ένδειξη σεβασμού στη στιγμή της προσευχής του ποδοσφαιριστή. 

Για πολλούς, ο Mohamed Salah έχει επιτύχει το απίστευτο: αφενός επαγγελματικά ψηφίστηκε ως ο πιο πολύτιμος παίκτης της χρονιάς τόσο από τους συμπαίκτες του όσο και από την Ένωση Αθλητικών Συντακτών, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο αποτελεί ένα σύμβολο στη βρετανική κοινωνία, όντας βορειοαφρικανός και μουσουλμάνος που όχι απλώς είναι αποδεκτός αλλά λατρεύεται και από τον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο. 

Οι δράσεις του σε ανθρωπιστικό επίπεδο είναι εξίσου συμβολικές. Έχει δωρίσει μηχάνημα αιμοκάθαρσης σε νοσοκομείο στο Nagrig, πλήρωσε για να αγοραστεί κομμάτι γης ώστε να κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και ανακαίνισε ένα σχολείο, ένα τζαμί και ένα αθλητικό κέντρο. Επιπλέον, έδωσε χρήματα σε επενδυτικό ταμείο για την ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας και τον περασμένο Απρίλιο πήρε μέρος σε μια κυβερνητική εκστρατεία της Αιγύπτου κατά της χρήσης ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στατιστικά του αιγυπτιακού υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μόλις εντός 3 ημερών από την κυκλοφορία του βίντεο, τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των τοξικομανών που ζήτησαν βοήθεια. 

Ο Salah ποτέ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κρύψει την πίστη του ή έστω να μην τη διατρανώνει ώστε να γίνει αρεστός στο κοινό. Υπήρξε εξαρχής ειλικρινής με τον κόσμο και ο κόσμος του το ανταπέδωσε με τη στήριξη και το σεβασμό του. Ο Mo Salah είναι ένα σημαντικό πρότυπο για τη βρετανική -και όχι μόνο- κοινωνία. Χρειαζόμαστε περισσότερους σαν τον Salah στον αθλητισμό. Και είναι μια καλή αρχή έστω και μόνο να το αναγνωρίσουμε αυτό. 

(Πηγή: New York Times)