Δεν είναι η πρώτη φορά που η απροσεξία προκαλεί σύγχυση σε ζητήματα όπου η χάραξη εθνικής πολιτικής πρέπει να είναι αλάνθαστη και σε στιγμές που τα λάθη μπορεί να στοιχίσουν.
Το κομβικό θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι προφανώς τέτοιο ζήτημα.
Κι όμως, μέσα σε ένα απόγευμα κάποιος ή κάποιοι κατόρθωσαν να προκαλέσουν σύγχυση στα ΜΜΕ και, προφανώς, σε αναγνώστες/ακροατές/τηλεθεατές που έγιναν αποδέκτες της λανθασμένης πληροφορίας.
Το ρεπορτάζ τα ξεκαθαρίζει όλα ωστόσο:
- Η δημόσια τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ) παρασύρθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (3 Δεκεμβρίου) επειδή κάποιος έδωσε στους αρμόδιους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την «πληροφορία» ότι τα ΜΟΕ «παγώνουν» με ελληνική πρωτοβουλία. Όλα αυτά με τον υπουργό Αμυνας ευρισκόμενο στο Λονδίνο, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
- Η είδηση μεταδόθηκε αμέσως - και τηλεοπτικά - για να κάνει στη συνέχεια τον γύρο του διαδικτύου κλπ.
- Δύο ώρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές και - ευτυχώς - ορισμένοι από τους υπεύθυνους και καθ′ ύλην αρμόδιους παράγοντες για την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επι του κυβερνητικού έργου, φρόντισαν να αποσύρουν όσο πιο αθόρυβα γινόταν την άστοχη «πληροφόρηση», ενώ διευκρίνισαν ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα «παγώματος» του διαλόγου για τα ΜΟΕ.
- Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε και πάλι την δουλειά του, μεταδίδοντας την ορθή πληροφορία, ώστε να δοθεί τέλος στην σύγχυση.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη, στο μεταξύ, εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κυβερνητική ανευθυνότητα». Είναι από τις περιπτώσεις, όπου δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κάνει λάθος την δουλειά του.
Το ερώτημα που τίθεται, είναι πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος, πόσο σοβαρό και ευαίσθητο είναι ένα εθνικό θέμα - και πόσο ελάχιστα περιθώρια (για την ακρίβεια, μηδενικά) σφάλματος υπάρχουν.