Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, Νάσερ Αλ Χατέρ, απευθυνόμενος στις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες Αγγλίας και Ουαλίας τους συνέστησε, αμφότερες, να επικεντρωθούν στις ομάδες τους αντί να απαιτούν αποζημιώσεις για τους μετανάστες που εργάστηκαν στην χώρα για την κατασκευή των υποδομών.
Ενώ, αποκάλυψε ότι οι μεθυσμένοι οπαδοί θα «οδηγούνται» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έως ότου επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση. Δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει ότι, η διαρκής κριτική για το Μουντιάλ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ρατσιστική.
Και σημείωσε ότι:
- Οι ομοφυλόφιλοι φίλαθλοι είναι ευπρόσδεκτοι και θα μπορούν να κρατούν σημαίες με το ουράνιο τόξο.
- Η FIFA είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα επιτραπεί στους αρχηγούς των ομάδων να φορούν περιβραχιόνια με την φράση «One Love», προτρέποντας τες να αποφύγουν τα «πολιτικά μηνύματα».
- Θα δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους μεθυσμένους οπαδούς, στους οποίους θα οδηγούνται έως ότου επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.
Με πολλές χώρες να έχουν κατηγορήσει το Κατάρ για τις συνθήκες εργασίες, ο Νάσερ Αλ Χατέρ είπε ότι, «Πολλοί άνθρωποι που μιλούν για αυτό το θέμα δεν είναι γνώστες αυτής της βιομηχανίας και δεν γνωρίζουν καν τον χώρο».
«Έχω την αίσθηση ότι για κάποιο λόγο έχουν την υποχρέωση να μιλήσουν γι’αυτό το θέμα. Θα ήταν πιο σωστό, πριν μιλήσουν, να μάθουν καλύτερα τι ακριβώς γίνεται στο Κατάρ».
Αναφερόμενος στην ομάδα εργασίας της UEFA για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ και τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της FIFA στην Ελβετία την Τετάρτη σχολίασε ότι, «Όταν λοιπόν οι άνθρωποι βγαίνουν και λένε, ”Ναι, συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος αποζημίωσης για τους εργαζόμενους” απλώς διαβάζουν από ένα κομμάτι χαρτί».
Και πρόσθεσε, «Ας αφήσουμε λοιπόν το θέμα στους ειδικούς και ας επικεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο. Αφήστε τους υπεύθυνους του ποδοσφαίρου να επικεντρωθούν στις ομάδες τους. Και ας βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό».
«Σεβασμός στον πολιτισμό μας»
Αν και οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου επιμένουν ότι υπήρξαν μόνο τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από εργατικό ατύχημα, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς δεν έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς όλες οι περιπτώσεις.
Από την μεριά του ο Νάσερ Αλ Χατέρ επεσήμανε τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας του Κατάρ και τη θέσπιση κατώτατου μισθού.
Ωστόσο, το Κατάρ δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει τους νόμους σχετικά με την ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν θα υφίσταται διακρίσεις κατά τη διάρκεια του τουρνουά με τους ομοφυλόφιλους οπαδούς να μπορούν να κρατιούνται χέρι-χέρι.
«Το μόνο που ζητάμε είναι οι άνθρωποι να σέβονται τον πολιτισμό μας», είπε ο Νάσερ Αλ Χατέρ. «Στο τέλος της ημέρας, εφόσον δεν κάνεις τίποτα που βλάπτει άλλους ανθρώπους, εάν δεν καταστρέφεις τη δημόσια περιουσία, εφόσον συμπεριφέρεσαι με κόσμιο τρόπο, τότε όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και δεν υπάρχει κανένας λόγο ανησυχίας».
Αν και ο Νάσερ Αλ Χατέρ είπε ότι οι οπαδοί μπορούν να κρατούν σημαίες με το ουράνιο τόξο, είπε ότι «είναι θέμα της FIFA» αν θα δοθεί άδεια στους αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν και Ουαλίας, Γκάρεθ Μπέιλ, να φορούν πολύχρωμα περιβραχιόνια με την φράση «One Love».
«Απ′ ό,τι καταλαβαίνω, γίνονται συζητήσεις για τα διαφορετικά πολιτικά μηνύματα που θα υπάρξουν», είπε ο Νάσερ Αλ Χατέρ.
Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα αθλητικό τουρνουά στο οποίο οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν και να απολαύσουν. Η μετατροπή του σε πλατφόρμα πολιτικών δηλώσεων δεν νομίζω ότι είναι σωστό για το άθλημα».
Το 95% των εισιτηρίων έχουν πουληθεί
Οι φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες σε οκτώ νέα γήπεδα που χτίστηκαν γύρω από τη Ντόχα. Αν και υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καταλύματα για τους φιλάθλους, το 95% των εισιτηρίων έχει πουληθεί, σημείωσε ο Νάσερ Αλ Χατέρ.
Για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ χρειάστηκε να δημιουργήσει περισσότερα σημεία πώλησης αλκοόλ, πέρα από τα μπαρ και τα ξενοδοχεία, όπως στον περίγυρο των σταδίων αλλά και στα περίφημα fan zones.
Ενώ για εκείνους που θα μεθύσουν από την υπερβολική κατανάλωση ο Νάσερ Αλ Χατέρ, είπε ότι θα «οδηγούνται» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έως ότου επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.
Όσο για το αν το Κατάρ «αγόρασε» την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είπε ότι πιστεύει ότι η χώρα του έχει στοχοποιηθεί άδικα.
«Αναλάβαμε την διοργάνωση και έχουμε ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση», είπε, ο Νάσερ Αλ Χάτερ.
Ενώ αν θεωρεί αυτή την κριτική ρατσιστική απάντησε, «Δεν πρόκειται να αναφερθώ στο ποιες είναι οι προθέσεις των άλλων ανθρώπων, δεν θα μπω στο μυαλό και στις ψυχές άλλων ανθρώπων. Αλλά ποιος ξέρει, ενδεχομένως».
Πηγή: Sky News