Μουντιάλ: Το Κατάρ αναγνωρίζει τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών σε εργοτάξια

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ Χασάν Αλ-Θαουάντι λέει ότι μεταξύ 400-500 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ Χασάν Αλ-Θαουάντι, εκτίμησε τη Δευτέρα 28/11 ότι περίπου «400 με 500 μετανάστες εργάτες»  έχασαν τη ζωή τους για να κατασκευαστούν οι υποδομές του τουρνουά.

Αυτή η δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε στον Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν στο TalkTV, σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή στη συζήτηση που τηρούσε μέχρι τώρα το Κατάρ, η οποία ανέκαθεν διέψευδε τον αριθμό των «6.500 εργατών» που πέθαναν στα εργοτάξια.

Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2021 ότι 6.500 εργαζόμενοι από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα είχαν πεθάνει κατά την κατασκευή των σταδίων.

Πρόκειται για έναν αριθμό ο οποίος αμφισβητήθηκε από τους διοργανωτές του Κατάρ και τη FIFA. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, το πολύ τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια.,

 

Όμως, όπως αποδεικνύεται από τη συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, αυτή η εκτίμηση έχει πλέον αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω από τον γενικό γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα στοιχεία του Guardian και των διαφόρων ΜΚΟ που λένε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 6.500 εργάτες.

 

«Πρέπει να γίνουν βελτιώσεις»

 

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των θανάτων σε μετανάστες εργάτες ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε στο τουρνουά, ο Χασάν Αλ-Θαουάντ είπε στον Πιρς Μόργκαν: «Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400-500».

Ο Χασάν Αλ-Θαουάντ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στις τοποθεσίες βελτιώνονται, τουλάχιστον στις τοποθεσίες μας.

Η FIFA αναγνωρίζει 3 νεκρούς σε εργοτάξια

Μόλις τον Ιανουάριο του 2022, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, το αφεντικό της FIFA, εξήγησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι αυτός ο αριθμός των 6.500 νεκρών «ήταν απλώς ψευδής».

Είπε ότι μόνο τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ. Αριθμός που συμπίπτει με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών για τους 37 θανάτους, εκ των οποίων οι 34 δεν σχετίζονται με τα εργοτάξια.

Λίγους μήνες αργότερα, πρόσθεσε ότι «το να δίνεις σε κάποιον δουλειά, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, του δίνει αξιοπρέπεια και περηφάνια». Πριν επιστρέψουμε στον αριθμό, για να διασφαλίσουμε ότι 6.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει δουλεύοντας αλλού (σ.σ και όχι σε εργοτάξια) «και ότι» η FIFA δεν είναι υπεύθυνη για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από το νούμερο που έχει γίνει αναφορά που συνδέεται με την έρευνα του Guardian, άλλες εκτιμήσεις δίνουν επίσης νούμερα πολύ μεγαλύτερα από αυτά της FIFA.

Ήδη από το 2015, πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Washington Post και του BBC, είχαν, για παράδειγμα, εξετάσει την αναφορά μιας ΜΚΟ που έκανε λόγω για 1.200 θανάτους το 2013.