Το υπέροχο Μαρόκο τρελαίνει κόσμο στο Μουντιάλ έχοντας κλείσει θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης μετά την πρόκριση στα πέναλτι επί εκ των φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κύπελλου Ισπανίας.
Οι Βορειοαφρικανοί έγραψαν ιστορία μιας και είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στους «8» αλλά και γιατί έγιναν η πρώτη εθνική ομάδα του Αραβικού κόσμου που το πετυχαίνει.
Για πολλούς, η πορεία των «Λιονταριών του Ατλαντα» αποτελεί τεράστια έκπληξη. Είναι, όμως;
Επιστροφή του «εκλεκτού»
Πολλοί απόρησαν όταν η Ομοσπονδία του Μαρόκου πήρε την απόφαση να απολύσει τον Βαχίντ Χαλιλχότζιτς τον Αύγουστο, περίπου τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού ο Βόσνιος προπονητής είχε οδηγήσει την ομάδα στην πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.
Ακόμη πιο πείεργο ήταν ότι αντικαταστάθηκε από έναν άσημο Μαροκινό προπονητή χωρίς ιδιαίτερες περγαμινές. Με το ατυχές παρατσούκλι «κεφάλι αβοκάντο» λόγω του φαλακρού του κεφαλιού, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί -ένας σκληρός αμυντικός στα νιάτα του- παρόλο που γεννήθηκε στη Γαλλία, επέλεξε να εκπροσωπήσει το έθνος της οικογένειάς του, καταγράφοντας 45 συμμετοχές.
Από τότε που έγινε προπονητής, ο Ρεγκράγκι απολάμβανε επιτυχίες όπου και αν ήταν, οδηγώντας έναν μικρομεσαίο μαροκινό σύλλογο, την FUS Rabat, στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του. Είχε μια σύντομη θητεία στο Κατάρ όπου κέρδισε το πρωτάθλημα με την Αλ Ντουχαΐλ, πριν επιστρέψει στο Μαρόκο όπου οδήγησε τη Wydad Cassablanca σε πρωτάθλημα και Champions League Αφρικής νωρίτερα φέτος.
Πολλοί Μαροκινοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να αναλάβει την εθνική ομάδα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ή σε λίγα χρόνια, αλλά κανένας δεν ήταν δυσαρεστημένος όταν ανακοινώθηκε ότι παίρνει τα ηνία 100 ημέρες πριν από τον πρώτο τους αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στο αφρικανικό ποδόσφαιρο, ο Ρεγκράγκι έχει συχνά συγκριθεί με τον Ζοζέ Μουρίνιο χάρη στην τακτική του πειθαρχία και τις εξαιρετικές του ικανότητες διαχείρισης. Το Μαρόκο έχει παίξει περισσότερα από 400 λεπτά ποδοσφαίρου στο τουρνουά και έχει δεχθεί μόλις ένα γκολο – και αυτό ήταν ένα ατυχές αυτογκόλ στο ματς εναντίον του Καναδά, στον τελευταίο αγώνα της ομάδας για τον 6ο όμιλο.
Ο Ρεγκράγκι είναι Γαλλικής καταγωγής Μαροκινός. Εχει συγκεντρώσει την ομάδα με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε εθνικό επίπεδο στο Παγκόσμιο Κύπελλο – 14 από τους 26 παίκτες γεννήθηκαν εκτός Μαρόκου, σε έξι διαφορετικές χώρες – και έχει ενσωματώσει απρόσκοπτα σε αυτή την ομάδα παίκτες από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα δεμένο σύνολο.
Οικογενειακή συνταγή
Τα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να είναι δύσκολα για τον ψυχισμό των ποδοσφαιριστών, μιας και λείπουν από το σπίτι για εβδομάδες, αλλά ο Ρεγκράγκι το αντιμετώπισε επιτρέποντας στις οικογένειές τους να μείνουν με την ομάδα στο μέρος που έχει καταλύσει η αποστολή στο Κατάρ.
Ο Ρεγκράγκι απαθανατίστηκε να αγκαλιάζει τη μητέρα του μετά την νίκη-θρίλερ επί της Ισπανίας και ο Χακίμι να φιλάει επίσης τη μητέρα του.
«Σε όλη του την καριέρα ως παίκτης και ως προπονητής, δεν ταξίδεψα ποτέ για να τον παρακολουθήσω», είπε η μητέρα του Ρεγκραγκί, Φατιμά. «Ζω στη Γαλλία για περισσότερα από 50 χρόνια και αυτή είναι η πρώτη φορά που έφυγα από το Παρίσι».
Μια Ομοσπονδία που παίρνει στα σοβαρά το ποδόσφαιρο
Η Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Μαρόκου (FMRF) θα πρέπει επίσης να πιστωθεί με την επιτυχία στο Κατάρ.
Μετά από δεκαετίες ποδοσφαιρικής μετριότητας, η FMRF – με την υποστήριξη του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ – αποφάσισε να αναθεωρήσει την ποδοσφαιρική δομή του έθνους.
Το 2009 άνοιξε την εθνική του ακαδημία ποδοσφαίρου, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Mohamed VI – η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη σημερινών διεθνών παικτών όπως ο Ναγέφ Αγκέρντ και ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι
Ποδοσφαιριστής– προσπαθώντας να ανακαλύψει ταλέντα από τη μαροκινή διασπορά με σκάουτερ από όλη την Ευρώπη.
Η ομοσπονδία άρχισε επίσης να επενδύει στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αναπτύσσοντας το σε σχολεία και συλλόγους, καθώς και με τη δημιουργία μιας δομής εθνικού πρωταθλήματος. Το Μαρόκο είναι αυτή τη στιγμή το μόνο έθνος στον κόσμο που έχει δύο κατηγορίες γυναικείου ποδοσφαίρου που είναι και οι δύο πλήρως επαγγελματικές.
Η κορωνίδα της ποδοσφαιρικής επένδυσης του Μαρόκου είναι το ποδοσφαιρικό συγκρότημα Mohamed VI λίγο έξω από το Ραμπάτ.
Το προπονητικό συγκρότημα περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, οκτώ γήπεδα με προδιαγραφές της FIFA – ένα από τα οποία βρίσκεται σε εσωτερικό κτίριο σε ελεγχόμενο κλίμα – καθώς και μια ιατρική μονάδα που περιλαμβάνει μέχρι και οδοντίατρο.
Αυτή η επένδυση την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μαροκινοί σύλλογοι είναι κάτοχοι των τίτλων του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και γυναικών, καθώς και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ανδρών – του Γιουρόπα Λιγκ της Αφρικής.
Το Μαρόκο είναι επίσης πρωταθλητής του Αφρικανικού Πρωταθλήματος Εθνών – ένα ηπειρωτικό τουρνουά όπου τα έθνη βγάζουν ομάδες με παίκτες που παίζουν αποκλειστικά στο εσωτερικό τους – ενώ η γυναικεία ομάδα ήρθε δεύτερη στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής Γυναικών νωρίτερα φέτος και προκρίθηκε για το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η επιτυχία του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να είναι η πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία του τουρνουά μέχρι στιγμής, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα (μόνο) τύχης ή θάρρους, αλλά περισσότερο τεχνογνωσίας και προγραμματισμού.