Μια μοναδική ευκαιρία περιήγησης στην αρχαιοελληνική πολεμική «μηχανή» - που μπορεί να διαπλατύνει τους ιστορικούς ορίζοντες της παιδικής ηλικίας - προσφέρει το Μουσείο Ηρακλειδών. Ο λόγος για την έκθεση «Η Πολεμική Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων» που παρουσιάζεται στο κτίριο της Αποστόλου Παύλου 37, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα μιας βιωματικής εικονικής περιήγησης. Η περιήγηση αυτή δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Argo Navis Engineers και τους ανθρώπους της και αποτελεί μια ευγενική προσφορά τους στο Μουσείο και στο κοινό του.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ). Την μουσειολογική επιμέλεια έχει η Φωτεινή Μπέλιου. Στην έκθεση φιλοξενούνται τα έργα ιδιωτικών συλλογών: μυκηναϊκή πανοπλία, έργο Δημητρίου Κατσίκη, προσωπική συλλογή του, τριήρης και ελέπολις, έργα Δημητρίου Μάρα από την προσωπική συλλογή του.
Απλές οδηγίες χρήσης της περιήγησης:
Με την είσοδό σας στο εικονικό κτίριο, ο δείκτης του ποντικιού μετατρέπεται σε κύκλο. Στο δάπεδο των αιθουσών, σε προκαθορισμένα σημεία, υπάρχουν επίσης κύκλοι. Κάθε φορά που ταυτίζετε τον δείκτη του ποντικιού με τον κύκλο στο δάπεδο, μεταφέρεστε στο σημείο εκείνο. Κρατώντας το αριστερό κουμπί του ποντικιού πατημένο και κουνώντας το ποντίκι, περιστρέφεστε και βλέπετε το χώρο. Μπορείτε να θαυμάσετε ακόμα και τις θαυμάσιες οροφογραφίες του κτιρίου. Αν ταυτίσετε το δείκτη του ποντικιού σας με τους κύκλους στα επιτοίχια, ανοίγουν παράθυρα όπου μπορείτε να διαβάσετε άνετα τα κείμενα που βλέπετε στους τοίχους, Είναι εύκολο, δεν χρειάζεται παρά λίγη υπομονή στην αρχή. Καλή διασκέδαση!
Λίγα λόγια για το Μουσείο Ηρακλειδών (από τους ανθρώπους του)
Από το 2017, το Μουσείο των Ηρακλειδών και η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο μακροχρόνιας συνεργασίας, στοχεύουν να αναδεικνύουν τομείς του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν εκτός των ενδιαφερόντων των κλασικών μελετών.
Η αρχή έγινε με την μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε από κοινού, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου όπου σε έναν ενιαίο χώρο μεγαλύτερο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν και εκτέθηκαν ομοιώματα, μικρογραφίες και διοράματα από τις συλλογές και των δύο οργανισμών, καθώς και δάνεια από φορείς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Σάμου, από εταιρείες, όπως η Hublot αλλά και αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών.
Την επιτυχία της έκθεσης στο Πεκίνο, μετά από ένα εξάμηνο, ακολούθησε πρόσκληση για μεταφορά της στην Τζινάν, στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου παρέμεινε για άλλους τρεις μήνες μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα.
Έκτοτε, επιλέγονται ενότητες της συλλογής, συμπληρώνονται από καινούργιες κατασκευές και εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου.
Παράλληλα, η συνεργασία των δυο φορέων επεκτείνεται. Γίνεται προσπάθεια ενθάρρυνσης μελέτης και τεκμηρίωσης και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που αποδίδονται στους αρχαίους Έλληνες ή στους Βυζαντινούς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας είναι η απόφαση για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ηρακλειδών που σαν στόχο έχει να παράσχει σε προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές της αλλοδαπής τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε επιμέρους θέματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, διδασκόμενοι από τους καλύτερους πανεπιστημιακούς και μη ερευνητές - μελετητές. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται κύκλοι εβδομαδιαίων σεμιναρίων στην Αγγλική γλώσσα σε ολιγομελείς ομάδες συμμετεχόντων.
Ταυτόχρονα, διαλέξεις, εργαστήρια, θεματικές ξεναγήσεις στοχεύουν να καταστήσουν κοινωνούς της γνώσης τους νέους, τους υποψήφιους επιστήμονες και το ευρύ κοινό, ενώ διακαής πόθος είναι να αφυπνισθεί το ερευνητικό πνεύμα των μικρών φίλων.