Μουσείο στο Λονδίνο αποσύρει «ρατσιστική και σεξιστική» συλλογή για την ιστορία της ιατρικής

Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
Open Image Modal
«Medicine Man»
Wellcome Collection /twitter

Mουσείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει μια από τις κύριες συλλογές του, μετά από ανησυχίες για «ρατσιστικές, σεξιστικές και γεμάτες προκαταλήψεις θεωρίες και γλώσσα».

Σύμφωνα με το Wellcome Collection το «Medicine Man» αποσύρθηκε στις 27 Νοεμβρίου, μετά από 15 χρόνια. Ο ιδρυτής Χένρι Γουέλκαμ, ο οποίος πέθανε το 1936, είχε συλλέξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα με στόχο να δώσει μια εικόνα της παγκόσμιας υγείας και ιατρικής. Στα αμφιλεγόμενα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνεται ένας πίνακας του 1916 με τίτλο «A Medical Missionary Attending to a Sick African» που απεικονίζει έναν Αφρικανό να γονατίζει μπροστά σε έναν λευκό ιεραπόστολο.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε όμως να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα δίνουμε φωνή στις αφηγήσεις και τις εμπειρίες εκείνων που αποσιωπήθηκαν, διαγράφηκαν και αγνοήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του Μουσείου στο twitter.

«Προσπαθήσαμε να το κάνουμε με μερικά από τα κομμάτια στο Medicine Man χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις καλλιτεχνών. Αλλά η έκθεση εξακολουθεί να διαιωνίζει μια εκδοχή της ιστορίας της ιατρικής που βασίζεται σε ρατσιστικές, σεξιστικές και αντιστόρητες θεωρίες και γλώσσα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η έκθεση της συλλογής με έργα ζωγραφικής, βιβλία και ανατομικά μοντέλα αφηγείται την αποικιακή ιστορία ενός ανθρώπου με «τεράστιο πλούτο, δύναμη και προνόμια».

«Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που αφηγείται μια παγκόσμια ιστορία της υγείας και της ιατρικής στην οποία τα άτομα με αναπηρία, οι μαύροι, οι αυτόχθονες ήταν εξωτικοί, περιθωριοποιημένοι και αντικείμενο εκμετάλλευσης, ή εντελώς αγνοημένοι».

Στην ιστοσελίδα του Wellcome Collection αναφέρεται ότι το Μουσείο σκοπεύει να παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια, μία νέα έκθεση με ιστορίες σχετικά με την υγεία ανθρώπων οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περιθωριοποιηθεί ή ακόμα και διαγραφεί από τα μουσεία.

Από το 2019, τη διεύθυνση του Μουσείου έχει αναλάβει η Μέλανι Κιν, η οποία ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε εκφράσει την πρόθεση να ανακαλύψει σε ποιους ανήκαν τα αντικείμενα και πώς βρέθηκαν στη συλλογή.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian