Τον Μάρτιο του 2022, η Emmy, 11 ετών, πέθανε από λευχαιμία. Το επόμενο έτος, το Γαλλικό Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων Φυτοκτονίας αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της ασθένειας του παιδιού και της επαγγελματικής έκθεσης της μητέρας της σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ εργαζόταν ως ανθοκόμος.
Αυτή η τραγωδία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τους δημοσιογράφους της Le Monde και το France Info, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες. Και για καλό λόγο. Ενώ είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων προκαλεί καρκίνο, νόσο του Πάρκινσον και αναπνευστικές ασθένειες μεταξύ των γεωργών (και πιθανότατα και των οικογενειών και των γειτόνων τους), η πιθανότητα ότι τα υπολείμματα που παραμένουν στα λουλούδια μπορεί να έχουν προκαλέσει σοβαρές ασθένειες να έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σήμερα, εργαστηριακές αναλύσεις σε λουλούδια που πωλούνται στη Γαλλία αποκαλύπτουν «εκτεταμένη μόλυνση» από φυτοφάρμακα, με αρκετά από αυτά να είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, σε εξειδικευμένο περιοδικό για τα δικαιώματα των καταναλωτών, υπογραμμίζεται ο «κίνδυνος» για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτά τα λουλούδια, τους αγοραστές και κυρίως τους επαγγελματίες του κλάδου.
Το περιοδικό UFC Que Choisir καλεί σε άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανονισμός που να περιορίζει αυτά τα τοξικά υπολείμματα στα κομμένα λουλούδια», σημειώνει η Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, αναφερόμενη στο [υποψήφιο» εκείνων που τα χειραγωγούν - αγοραστές αλλά πάνω απ ’όλα επαγγελματίες. Το περιοδικό αναφέρει ότι «απαιτείται άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».
Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.
Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».
Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.
Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Εργασίας (Anses) ανέλαβε τον Δεκέμβριο την ευθύνη για την αξιολόγηση των κινδύνων από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων για τους εργαζόμενους στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (κομμένα και φυτεμένα λουλούδια) και τα παιδιά τους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον θάνατο της 11χρονης ’Εμι από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της μητέρας της, ανθοκόμου, σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το UFC Que Choisir ζητά «αυστηρή κανονιστική ρύθμιση» για τα επιτρεπόμενα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, «απαγόρευση της εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη», καθώς και «ενίσχυση των ελέγχων από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν πάνω στα λουλούδια είναι δέκα φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στα τρόφιμα.
Προτείνει επίσης να υπάρχουν «υποχρεωτικές ετικέτες» που να αναγράφουν την προέλευση και τη μέθοδο καλλιέργειας των λουλουδιών, καθώς και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρχουν για τους καταναλωτές.
Το περιοδικό προτρέπει να επιλέγονται βιολογικά λουλούδια και λουλούδια εποχής από τη Γαλλία, μια επιλογή που μειώνει παράλληλα την περιβαλλοντική επιβάρυνση.