Μόλις 3 χώρες και η ΕΕ έχουν σοβαρά σχέδια για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 ή 2060

Και δυστυχώς αντιστοιχούν μόνο στο 7% των παραγόμενων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Open Image Modal
Καπνός από τις καμινάδες εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο βάθος και σε πρώτο πλάνο ανεμογεννήτριες με στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας (Μπεργκχάιμ, Γερμανία 2 Νοεμβρίου 2022
via Associated Press

Περίπου οι μισές χώρες του κόσμου, που ”παράγουν” περίπου και το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα (”ουδετερότητα άνθρακα”), κατά την διάρκεια αυτού του αιώνα. Πολλές μάλιστα μέχρι το 2050 ή το 2060.

Σημειώνεται πως προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Πόσο καλά μελετημένα και αποδοτικά όμως εκτιμάται πως είναι τα σχέδια των κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου της διαφάνειας- για το πώς θέλουν να προχωρήσουν στην επίτευξη του στόχου;

 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Climate Action Tracker, μόλις το 7%των παγκόσμιων εκπομπών προέρχεται από χώρες με αποδεκτά σχέδια, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κολομβία, τη Χιλή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 21% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παράγονται σε χώρες που η αξιολόγηση των σχεδίων τους αξιολογείται ως μέτρια και μεταξύ αυτών είναι είναι μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, Νότια Κορέα αλλά και η Νιγηρία, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista. 

Σχεδόν όμως το 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράγεται σε χώρες που λαμβάνουν μέτρα και κάνουν σχέδια τα οποία ως πολύ ”φτωχά” για να υπάρχει έστω η παραμικρή ελπίδα πως μπορεί να φτάσουν τους στόχους που θέσει. 

Και δυστυχώς και πάλι σε αυτή τη λίστα συναντάμε χώρες με ισχυρές οικονομίες που επίσης είναι και μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία κ.α.

You will find more infographics atStatista

 

Σε  ό,τι αφορά το άλλο 7% των εκπομπών που υπολείπεται και παράγονται επίσης σε χώρες που έχουν θέσει ως στόχο την ”ουδετερότητα”, δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή ή/και αξιόπιστα στοιχεία για τα σχέδια τους. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι το Μαρόκο, το οποίο πρόσφατα δεσμεύτηκε να επιτύχει ”καθαρό μηδέν” στο τέλος του αιώνα (ή νωρίτερα), καθώς και η Αιθιοπία (στόχος για το 2050), η Βραζιλία (στόχος για το 2050), η Ινδονησία (στόχος για το 2060) κ.α.

Ένα μερίδιο 5% των αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται απο χώρες που δεν έχον θέσει κάποιο στόχο και άρα δεν έχουν εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο. Σε αυτή την ”λίστα” συναντάμε χώρες όπως η Νορβηγία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Ιράν κ.α.

You will find more infographics atStatista