Περίπου οι μισές χώρες του κόσμου, που ”παράγουν” περίπου και το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα (”ουδετερότητα άνθρακα”), κατά την διάρκεια αυτού του αιώνα. Πολλές μάλιστα μέχρι το 2050 ή το 2060.
Σημειώνεται πως προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Πόσο καλά μελετημένα και αποδοτικά όμως εκτιμάται πως είναι τα σχέδια των κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου της διαφάνειας- για το πώς θέλουν να προχωρήσουν στην επίτευξη του στόχου;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Climate Action Tracker, μόλις το 7%των παγκόσμιων εκπομπών προέρχεται από χώρες με αποδεκτά σχέδια, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κολομβία, τη Χιλή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 21% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παράγονται σε χώρες που η αξιολόγηση των σχεδίων τους αξιολογείται ως μέτρια και μεταξύ αυτών είναι είναι μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, Νότια Κορέα αλλά και η Νιγηρία, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista.
Σχεδόν όμως το 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράγεται σε χώρες που λαμβάνουν μέτρα και κάνουν σχέδια τα οποία ως πολύ ”φτωχά” για να υπάρχει έστω η παραμικρή ελπίδα πως μπορεί να φτάσουν τους στόχους που θέσει.
Και δυστυχώς και πάλι σε αυτή τη λίστα συναντάμε χώρες με ισχυρές οικονομίες που επίσης είναι και μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία κ.α.
Σε ό,τι αφορά το άλλο 7% των εκπομπών που υπολείπεται και παράγονται επίσης σε χώρες που έχουν θέσει ως στόχο την ”ουδετερότητα”, δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή ή/και αξιόπιστα στοιχεία για τα σχέδια τους. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι το Μαρόκο, το οποίο πρόσφατα δεσμεύτηκε να επιτύχει ”καθαρό μηδέν” στο τέλος του αιώνα (ή νωρίτερα), καθώς και η Αιθιοπία (στόχος για το 2050), η Βραζιλία (στόχος για το 2050), η Ινδονησία (στόχος για το 2060) κ.α.
Ένα μερίδιο 5% των αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται απο χώρες που δεν έχον θέσει κάποιο στόχο και άρα δεν έχουν εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο. Σε αυτή την ”λίστα” συναντάμε χώρες όπως η Νορβηγία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Ιράν κ.α.