Μια υποβρύχια αποστολή επιστημονικής έρευνας στα νερά της Ανταρκτικής αποκάλυψε μοναδικά οικοσυστήματα, τόσο σπάνια που χρήζουν ειδικής προστασίας, αναφέρουν επιστήμονες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η έρευνα στον πυθμένα, που συντονίζεται από τη Greenpeace, θα βοηθήσει στο να τεκμηριωθεί επαρκώς η δημιουργία του μεγαλύτερου καταφυγίου άγριας ζωής στον κόσμο, έκτασης 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το ζήτημα της δημιουργίας του θα συζητηθεί από τις χώρες που έχουν παρουσία στην Ανταρκτική σε συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο. Στους περιορισμούς που θα επιβάλλονταν σε αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνεται η απαγόρευση της αλιείας σε μεγάλο μέρος της Θάλασσας Γουέντελ. Ακόμη, οι περιορισμοί αυτοί θα εφαρμόζονταν σε μια ζώνη κοντά στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου.
Μαζί με τα μικρότερα πλάσματα που ζουν στον πυθμένα, το καταφύγιο θα προστατεύει και άλλα, μεγαλύτερα είδη, όπως σπάνια είδη φώκιας, φάλαινες όρκες, πιγκουΐνους κ.α.
Της αποστολής ηγείται η Σουζάν Λόκχαρτ, ερευνήτρια της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια. Η δουλειά της έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση τμημάτων του πυθμένα που η ίδια θα αξιολογήσει ως «ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Η ίδια εκτιμά πως η εν λόγω αποστολή έχει ήδη συγκεντρώσει δεδομένα τα οποία αποδεικνύουν την ανάγκη για ειδική προστασία.
Σημειώνεται πως, η αύξηση της ποσότητας των κριλ που αλιεύονται θεωρείται ότι αποτελεί την κύρια απειλή προς την «υγεία» της θαλάσσιας πανίδας της Ανταρκτικής, καθώς αποτελούν σημαντικό τμήμα της τροφικής αλυσίδας.