Κι όμως, μια τόσο «ταπεινή» τροφή, όπως η πατάτα, μπορεί να μας προσφέρει δεκαετίες καλής ζωής. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η συμπερίληψη περισσότερης πατάτας στη διατροφή μας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Υπό έναν όρο: Θα πρέπει η πατάτα να μαγειρεύεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τουλάχιστον από όσους θέλουμε να αποκομίσουμε όλα της τα τα οφέλη.
Είναι οι πατάτες θρεπτικές;
Οι πατάτες είναι ένα απίστευτα ευέλικτο υλικό. Ωστόσο, δεν θεωρούνται σε όλες τους τις εκδοχές εξίσου πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Κι όμως, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C και άλλες βιοδραστικές ενώσεις
«Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, που δρα στον οργανισμό εξίσου ευεργετικά με τις φυτικές ίνες. Το ανθεκτικό άμυλο απελευθερώνεται όταν οι πατάτες μαγειρεύονται, ψύχονται και μετά ξαναθερμαίνονται», εξηγεί η Λίζα Άντριους, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Sound Bites Nutrition.
Μπορεί όντως η πατάτα να μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;
Οι ερευνητές, στην πρόσφατη μελέτη συνέλεξαν δεδομένα από 77.297 ενήλικες, τους οποίους παρακολουθούσαν για 33,5 χρόνια, προκειμένου να ανακαλύψουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερης πατάτας και του κινδύνου θνησιμότητας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα, είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν έξι ή λιγότερες πατάτες την εβδομάδα. Επίσης, τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα διέτρεχαν, χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο, ισχαιμική καρδιακή νόσο και καρδιακή προσβολή.
Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μελέτη απέδειξε ότι κάθε 100 γραμμάρια πατάτας που καταναλώνονταν καθημερινά, συσχετίστηκαν με 4% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέτρια πατάτα ζυγίζει περίπου 175 γραμμάρια.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι μέσα από τη μελέτη τους «δεν θέλουν να μας πείσουν ότι οι πατάτες είναι η απόλυτη ”υπερτροφή”». Θέλουν απλώς να καταλάβουμε ότι οι πατάτες δεν είναι τόσο «κακές» όσο λέγεται.
Και τότε γιατί είναι τόσο παρεξηγημένες;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι προηγούμενες ενδείξεις ότι οι πατάτες σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις, όπως η αύξηση βάρους, αφορούν την κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, όπως οι τηγανητές και οι προκομμένες - κατεψυγμένες πατάτες ή ο επεξεργασμένος πουρές του εμπορίου. Στη δική μας μελέτη, τα δεδομένα συλλέχθηκαν εξετάζοντας άτομα που έτρωγαν μόνο ”αυθεντικές” βραστές πατάτες».
Πώς θα ενσωματώσουμε την πατάτα σε μια υγιεινή διατροφή
Οι πατάτες, όπως απέδειξαν και οι ερευνητές, μπορούν πράγματι να αποτελέσουν ένα νόστιμο, θρεπτικό και άκρως ευέλικτο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να τις εντάξουμε στα πιάτα μας, θα πρέπει να επιλέγουμε συνταγές που δεν απαιτούν τηγάνισμα. Γιατί; Διότι το τηγάνισμα, ιδίως όταν προσθέτουμε και μπαχαρικά, όπως το πιπέρι ή η πάπρικα, μας εκθέτει στο ακρυλαμίδιο, μια ουσία που απελευθερώνεται όταν οι πατάτες τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες και θεωρείται καρκινογόνα.
Ευτυχώς, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να απολαύσουμε τις πατάτες, όπως το ψήσιμο, το βράσιμο και οι πατάτες στον ατμό.
- Μπορούμε να κόψουμε την πατάτα σε στικς και να τις ψήσουμε με μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο, αντί για τηγανιτές
- Να ετοιμάσουμε μια ψητή πατάτα, γεμιστή με λαχανικά στον ατμό και μια κουταλιά ελληνικό γιαούρτι.
- Να βράσουμε πατάτα, να την κόψουμε σε κύβους, να τη βάλουμε να παγώσει και να την σκορπίσουμε στην καλοκαιρινή σαλάτα μας, με ντομάτες και ρεβίθια
Καλή μας απόλαυση!
(Mε πληροφορίες από verywellhealth).