Δεν είναι είδηση για κανέναν από εμάς ότι πρέπει να ασκούμαστε τακτικά, αλλά για όσους από εμάς δεν έχουμε, ας πούμε, τη διάθεση να γυμναζόμαστε συχνά ή απλώς δεν έχουμε χρόνο, μπορεί να νιώθουμε σαν κάποιος που δεν μπορεί να αρχίσει.
Το θέμα είναι όμως ότι είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και εγκεφαλικού επεισοδίου - για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Τώρα, η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η άσκηση όχι μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την άνοια και τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά μάλλον δεν χρειάζεται να κάνουμε όσα νομίζουμε για να βιώσουμε αυτά τα οφέλη.
Πόση ακριβώς άσκηση χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε την άνοια
Εάν δεν είμαστε φανατικοί της γυμναστικής, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων που διεξήχθη στην Κίνα, όσοι ασκούνται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάνουν εξίσου καλό στον εγκέφαλό τους με εκείνους που προπονούνται πιο συχνά.
Οι επιστήμονες έγραψαν στο περιοδικό Nature Aging: «Το να υιοθετήσουμε ένα ενεργότατο μοντέλο ενασχόλησης το Σαββατοκύριακο που χαρακτηρίζεται από ”συγκεντρωμένες” περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μέσα σε μία έως δύο ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για διαταραχές του εγκεφάλου όπως (αν υιοθετούσαμε) ένα τακτικά ενεργό μοτίβο (άσκησης)».
Οι καλύτερες ασκήσεις για να κρατήσουμε μακριά την άνοια
Ακόμα δεν νιώθουμε ότι έχουμε κίνητρο.
Σύμφωνα με την Alzheimer’s Society, ίσως τελικά κάνουμε περισσότερη άσκηση από ό,τι φανταζόμαστε. Στην ιστοσελίδα του, το κορυφαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα αναφέρει: «Η σωματική άσκηση δεν σημαίνει απλώς να κάνει κανείς ένα άθλημα ή να τρέχει. Μπορεί επίσης να σημαίνει μια καθημερινή δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, καθαριότητα σπιτιού ή κηπουρική.
«Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καθημερινές σωματικές εργασίες, όπως το μαγείρεμα και το πλύσιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ».
Ωστόσο, εάν θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με μια ρουτίνα γυμναστικής, συμβουλεύουν: «Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σωματικής δραστηριότητας – η αερόβια δραστηριότητα και η δραστηριότητα ”οικοδόμησης” δύναμης. Κάθε τύπος θα μας κρατήσει σε φόρμα με διαφορετικούς τρόπους. Το να κάνουμε έναν συνδυασμό αυτών των δραστηριοτήτων θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας».
Μήπως πρέπει να ξεθάψω τα σνίκερς μου;