Πέντε ευρωπαϊκές χώρες λένε «όχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Παρόλο που η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ το ενέκρινε για όλους τους ενήλικες.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca θα πρέπει να δοθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με συστάσεις κυβερνητικών συμβουλευτικών φορέων στη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ η Πολωνία έθεσε το όριο στα 60 χρόνια.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω περιορίζονται από ένα μικρό μέγεθος δείγματος και δεν επιτρέπουν συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για αυτόν τον πληθυσμό» τόνισε, η γαλλική εθνική αρχή για την υγεία (HAS ). «Το εμβόλιο συνίσταται συνεπώς κατά προτίμηση για επαγγελματίες υγείας κάτω των 65 ετών και άτομα κάτω των 65 ετών», πρόσθεσε.

Οι τρεις χώρες έρχονται να προστεθούν μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία στη λίστα με τα κράτη που έχουν εκδώσει αυτή τη σύσταση, συστάσεων, παρόλο που η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο εμβόλιο ως «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Θα αναθεωρήσουμε τις συμβουλές μας όταν έχουμε περαιτέρω στοιχεία», δήλωσε ο Πρόεδρος του HAS, Ντομινίκ Λε Γκουλουντέκ, προσθέτοντας ότι αυτό αναμένεται σε μερικές εβδομάδες. 

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Σουηδίας συνέστησε επίσης να μην εμβολιαστούν άτομα άνω των 65 ετών με το εμβόλιο αυτό. Και στην Πολωνία, το θα χρησιμοποιηθεί μόνο για άτομα ηλικίας 18-60 ετών.

Την περασμένη Πέμπτη, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας ήταν η πρώτη που συνέστησε να χορηγηθεί το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 65 ετών, ωθώντας τη χώρα να επανεξετάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για να παρέχει σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες τα κατάλληλα εμβόλια.

Το Σάββατο, η Ιταλία εμφανίστηκε ακόμη πιο προσεκτική, προτείνοντας τη χρήση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Βρετανία: Το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του κορονοϊού από την πρώτη δόση

Το εμβόλιο της AstraZeneca  μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, συμπεραίνει την ίδια ώρα, ανάλυση κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την εμβολιαστική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.

Σ′ αυτή η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται πως, όχι μόνον οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Αντριου Πόλαρντ, εξήγησε στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, θέλοντας να προχωρήσει ευρύτερα σε εμβολιασμούς, είχε αποφασίσει να αναβάλει έως και 12 εβδομάδες τη δεύτερη δόση ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή στη χώρα χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, αυτό των AstraZeneca/Οξφόρδης και αυτό των Pfizer/BioNTech, στα οποία την άνοιξη θα προστεθεί το εμβόλιο της Moderna.

«Η μελέτη στηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική που εφαρμόζουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Δείχνει σ′ ολόκληρο τον κόσμο πως το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί καλά».

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. 

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, δήλωσε πως οι Βρετανοί «αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ′ αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού».

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

«Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στο βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ′ ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία», σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο’Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. «Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ)