Μόνοι γονείς: Οι «σούπερ ήρωες» της covid-εποχής

Κλείσε κάποια στιγμή την ρημάδα την to do list σου -ναι, και ας μην έχεις βάλει check σε όλα- και αφιέρωσε λίγο χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σου.
|
Open Image Modal
jameslee1 via Getty Images

Γιατροί και νοσηλευτές, υπάλληλοι σε εταιρείες κούριερ, εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού στα πρόθυρα νευρικής κρίσης… Μπορώ να σκεφτώ πολλούς «σούπερ ήρωες» της καθημερινότητας στην covid-εποχή. Μπορώ να σκεφτώ και μια ακόμα κατηγορία, για την όμως οποία δεν ακούω/διαβάζω πολλά… Τον μόνο γονέα. Τον χωρισμένο γονέα ή τον μονογονέα (άντρες και γυναίκες που έχασαν τον/την σύντροφό τους, γυναίκες που επέλεξαν να μεγαλώσουν μόνες ένα παιδί, κλπ.).

Οι δυσκολίες ξεκινούν από νωρίς. Ακόμα και στις μικρές τάξεις του Δημοτικού οι υποχρεώσεις στο σχολείο, η προετοιμασία για την άλλη μέρα, οι δραστηριότητες, τα πάρτι και η κοινωνικότητα, είναι σχεδόν πάντα ένας ογκόλιθος για εργαζόμενους γονείς που βλέπουν τον προσωπικό τους χρόνο να συρρικνώνεται. Για τους μόνους γονείς δεν είναι απλώς ογκόλιθος, είναι κάτι παραπάνω.

Ακόμα πιο δύσκολα έχουν γίνει λοιπόν όλα αυτά σε συνθήκες καραντίνας. Μπαμπάδες και μαμάδες μόνοι και μόνες μέσα στο σπίτι κλεισμένοι τόσο καιρό με τα παιδιά, χωρίς δυνατότητα βοήθειας, μιας και οι συνήθεις «βοηθοί» παππούδες και γιαγιάδες είναι αναγκαστικά απομονωμένοι (ειδικά όταν έχουμε ανοιχτά σχολεία).

Και τι μπορείς να κάνεις για να ανταποκριθείς ισορροπημένα στις καινούργιες απαιτήσεις;

Αρχικά να σταματήσεις να ακούς ειδήσεις-ναι, ο φόβος ότι θα σε βρει ο covid και θα είσαι μόνος/η με τα παιδιά είναι ένα επιπλέον στρες, που σίγουρα δεν το χρειάζεσαι.

Μετά, φρόντισε να περιορίσεις τα καθημερινά to do σου. Αν δε βγαίνουν παράλληλα τήλε-εργασία, μαγείρεμα και καθάρισμα, μην τα προγραμματίζεις όλα για την ίδια μέρα.

Απενοχοποίησε το πρόχειρο φαγητό ή το delivery. Ναι, δε θα πάθουν τίποτα τα παιδιά να φάνε μια φορά ομελέτα για μεσημεριανό ή κάτι απέξω (υπάρχουν παρεμπιπτόντως και πολλές, υγιεινές επιλογές).

Απενοχοποίησε εξίσου τα ψίχουλα στο πάτωμα της κουζίνας σου και άσε τη φασίνα για μια μέρα πιο χαλαρή, χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Και ακόμα, κάνε πιο πολλά διασκεδαστικά πράγματα εκτός σπιτιού, όπως βόλτες στο πάρκο, πεζοπορίες, πικνίκ, περπάτημα με φίλους στη γειτονιά.

Ξέχασα το πιο σημαντικό, νομίζω. Μη θυματοποιείσαι και μη γκρινιάζεις, όσο και αν κουράζεσαι. Η γκρίνια θα σου μείνει κουσούρι και στη μετά covid-εποχή και δε θα ξέρεις, πως να την ξεφορτωθείς. Φρόντισε την καλή σου σχέση με τον/την πρώην σύντροφό σου (εάν υπάρχει και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό), γιατί μέσα στις συνθήκες της απομόνωσης και του εγκλεισμού η αρμονική επικοινωνία και συνεργασία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά θα σε χαλαρώσει και θα σου πάρει πολλά βάρη.

Α, είναι και κάτι ακόμα… Κλείσε κάποια στιγμή την ρημάδα την to do list σου -ναι, και ας μην έχεις βάλει check σε όλα- και αφιέρωσε λίγο χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σου. Κράτα ένα πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά και φρόντισε να μένει συστηματικά κάποια ώρα για σένα, μόλις το σπίτι ησυχάζει. Μουσική μαζί με ένα χαλαρωτικό βιβλίο, ταινίες, σειρές, κουβεντούλα με φίλους/ες στο chat, το συναρπαστικό καινούργιο σου video game, βελόνες πλεξίματος, ένα ωραίο μπουκάλι κρασί… Τα ‘χεις όλα αυτά, δεν τα ’χεις; Ώρα να τα αξιοποιήσεις, κάνοντας μια ακόμα λυτρωτική σκέψη: δεν είσαι μόνος, δεν είσαι μόνη. Είναι πολλοί σαν εσένα εκεί έξω…