Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι μη μονογαμικοί άνθρωποι είναι εξίσου ευτυχισμένοι στην ερωτική τους ζωή με εκείνους που έχουν μόνο έναν σύντροφο, αλλά δεν είναι «σημαντικά» πιο ικανοποιημένοι σεξουαλικά από τα παραδοσιακά ζευγάρια.
Η πολυγαμία, οι ανοιχτές σχέσεις και η ανταλλαγή συντρόφων(swinging) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πολλών μορφών συναινετικής μη μονογαμίας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν κάποια μορφή πολυγαμίας, ενώ μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι 1 στους 14 θα ήταν ανοιχτός στο να την εξερευνήσει.
Εξίσου σημαντική για αρκετούς και η πολυγαμία
Στη νέα μελέτη, αμφισβητήθηκε αυτό που αποκάλεσαν επικρατούσα «προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους» στις σχέσεις, δείχνοντας ότι η ικανοποίηση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μονογαμία.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα μη μονογαμικά άτομα βιώνουν τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση στο ίδιο επίπεδο με τα άτομα σε μονογαμικές σχέσεις, αμφισβητώντας τον μύθο ότι η μονογαμία είναι εγγενώς ανώτερη», δηλώνει ο δρ. Τζόελ Άντερσον.
«Ενώ η μονογαμία λειτουργεί καλά για πολλούς, άλλοι βρίσκουν σύνδεση, ολοκλήρωση και ευημερία μέσα από μη μονογαμικές σχέσεις», προσθέτει.
«Η συνολική εκτίμηση του αποτελέσματος δεν έδειξε σημαντικές διαφορές στην ικανοποίηση από τη σχέση για τα μη μονογαμικά άτομα σε σύγκριση με τα μονογαμικά άτομα», καταλήγει η ομάδα, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο για τους ετεροφυλόφιλους όσο και για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η πολυγαμία και η ανταλλαγή συντρόφων συνδέονται με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση, η ανάλυση δεν αποκάλυψε καμία συνολική διαφορά μεταξύ μη μονογαμικών και μονογαμικών σχέσεων.
Μυστικό συστατικό: Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 35 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 24.000 συμμετέχοντες, μεταξύ του 2007 και του 2024, η πλειονότητα των οποίων διεξήχθη στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία ή σε μέρη της Ευρώπης.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν σε σχέσεις, με ένα ποσοστό 4,0% και 69,9% σε μη μονογαμικά σχήματα, ανάλογα με τη μελέτη.
Ο Άντερσον σημειώνει επίσης, ότι ορισμένες χώρες και πολιτισμοί που δεν εκπροσωπούνται στην ανάλυση ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απόψεις για τη μη μονογαμία.
Παρ′ όλα αυτά, αυτό που υποδεικνύεται στην μελέτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ικανοποίηση στις σχέσεις δεν εξαρτάται από τη δομή τους, αλλά από το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν, συνδέονται και ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου.
«Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να ξεπεράσουμε τις κλασικές παραδοχές γύρω από τις σχέσεις και την έννοια της οικογένειας και να δημιουργήσουμε χώρο σε κοινωνικά, πολιτισμικά και επαγγελματικά επίπεδα βάση των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου φάσματος των σχέσεων», εξηγεί ο ειδικός.
«Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν υποστήριξη προκειμένου να εργαστούν πάνω στα είδη των σχέσεων που λειτουργούν για εκείνους, όλοι επωφελούνται», καταλήγει ο Άντερσον.
Με πληροφορίες από The Guardian.