Η Ελλάδα προτρέπει τις ευρωπαϊκές χώρες να «περάσουν από τα λόγια της αλληλεγγύης» στη δράση καθώς προσπαθεί να βρει καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που άφησε άστεγους η καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό του ΚΥΤ.
Την έκκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί την ευθύνη.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία προσφέρθηκαν να δεχτούν μερικούς από τους συνολικά 13.000 μετανάστες που ζούσαν έως τώρα στοιβαγμένοι στο καμπ της Μόριας.
Για τρίτη νύχτα, οικογένειες με μικρά παιδιά κοιμήθηκαν σε δρόμους, χωράφια, χώρους στάθμευσης ακόμη και στο νεκροταφείο της περιοχής, αφού το ΚΥΤ έγινε στάχτη.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα χρειαστούν μέρες για να βρεθεί κατάλυμα για αυτούς τους ανθρώπους.
Κοντά στα ερείπια της Μοριάς - τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης - οι κάτοικοι της περιοχής μπλόκαραν δρόμους για να εμποδίσουν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, που προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια, και δήλωσαν αντίθετοι στην τοποθέτηση νέων σκηνών.
Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι πρόβλημα της Ευρώπης και ότι η ΕΕ χρειάζεται συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπισή της.
«Η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια αλληλεγγύης σε μια πολιτική πράξεων αλληλεγγύης», ανέφερε από την Κορσική όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών ηγετών.
Η Μέρκελ είπε ότι συμφώνησε «ως προκαταρκτικό βήμα» σε ένα αίτημα του κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή περίπου 400 ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε πρώτη φάση από τη Λέσβο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν σε αυτό. Ελπίζω ότι και πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα το κάνουν επίσης», είπε. «Η μετανάστευση δεν είναι μόνο το πρόβλημα των χωρών όπου φτάνουν οι άνθρωποι. Ούτε είναι μόνο το πρόβλημα της Γερμανίας. Πρέπει να γίνει περισσότερο μια ευρωπαϊκή ευθύνη».
Η Ολλανδία συμφώνησε να υποδεχτεί 50 από αυτά τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης του στην καμένη Μόρια την Πέμπτη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» η ΕΕ να μην έχει ακόμη μια ενοποιημένη μεταναστευτική πολιτική.
Είπε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που πρόκειται να υποβληθούν αργότερα αυτό το μήνα, θα «τερματίσουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».
Ο τρόπος αντιμετώπισης των μαζικών προσφυγικών ροών αφίξεων, κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα, έχει διαιρέσει την ΕΕ εδώ και χρόνια. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατηγορούν τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά ότι δεν έχουν κάνει περισσότερα, ενώ ορισμένα κεντρικά και ανατολικά έθνη είναι ανοιχτά αντίθετα στην ιδέα της ανάληψης ενός ποσοστού των μεταναστών αυτών.
Τι γίνεται για τους μετανάστες
Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει τρία πλοία στη Λέσβο για να παρέχει προσωρινό κατάλυμα σε περίπου 2.000 μετανάστες. Το πλοίο Blue Star Chios, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων, έχει πλέον αγκυροβολήσει στο λιμάνι Σίγρι της Λέσβου. Δύο πολεμικά πλοία βρίσκονται επίσης εν πλω.
Τουλάχιστον 35 άτομα, πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ, είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Οκτώ από αυτούς πιστεύεται ότι εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν.
Οποιαδήποτε προσπάθεια των αρχών να ανοικοδομήσουν τον καταυλισμό της Μόριας ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.
«Τώρα είναι η ώρα να κλείσουμε τη Μοριά για πάντα» δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν θέλουμε άλλο καμπ και θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία. Αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια, είναι καιρός για άλλους να φέρουν αυτό το βάρος» εξήγησε.
Στειτ Ντιπάρτμεντ: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης»
Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.
«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων.
(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ)