Ο Μόρνος στερεύει από την λειψυδρία - Βυθισμένα σπίτια αναδύονται 45 χρόνια μετά (Εικόνες)

Τα τελευταία χρόνια η στάθμη στην λίμνη του Μόρνου έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 45 μέτρα.
Open Image Modal
Ο Μόρνος στερεύει - Καμπανάκι για την λειψυδρία
Eurokinissi

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για την Αττική από την υποχώρηση της στάθμης του νερού στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτονται σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού Κάλλιο, εξαιτίας της λειψυδρίας.

Open Image Modal
Πάνω από 45 μέτρα υποχώρησε η στάθμη του νερού τα τελευταία χρόνια στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
Eurokinissi

Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1980 με στόχο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Όταν ολοκληρώθηκε η λίμνη στον Μόρνο, οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων και να δημιουργήσουν νέο οικισμό.

Open Image Modal
Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε το 1980.
Eurokinissi

Στο νέο οικισμό Κάλλιο, μένουν περίπου 60 άνθρωποι και παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή την υποχώρηση της στάθμης του νερού, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια σπίτια και οικίσματα που είχαν διαφραφεί από την μνήμη τους.

Open Image Modal
Η λίμνη του Μόρνου από ψηλά.
Eurokinissi

Οι κάτοικοι βλέπουν από μακριά το παλιό Δημοτικό Σχολείο, τους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς τους γειτονιάς. Εικόνες που αν μη τι άλλο είναι συγκλονιστικές για τους ίδιους.

Open Image Modal
Μεγάλο το πρόβλημα της λειψυδρίας στην λίμνη του Μόρνου.
Eurokinissi

Πρόσφατα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από τους εισαγγελείς της χώρας να μην διστάζουν να προβαίνουν σε ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις ακαταλόγιστης χρήσης νερού.

Η λίμνη του Μόρνου δεν είναι η μοναδική που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την λειψυδρία των τελευταίων ετών, καθώς ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα σημεία όπως, ο Εύηνος, η Κωπαΐδα και η Υλίκη.