Μοσκοβισί: Η «Οδύσσεια» της ελληνικής κρίσης λαμβάνει τέλος, 10 χρόνια μετά

Μοσκοβισί: Η «Οδύσσεια» της ελληνικής κρίσης λαμβάνει τέλος, 10 χρόνια μετά
Open Image Modal
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Με την ομηρική «Οδύσσεια» παρομοιάζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

«Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια για να επιστρέψει με ασφάλεια στον θρόνο του, την οικογένειά του και τον λαό του...όπως ο Οδυσσέας γύρισε στην Ιθάκη, η Ελλάδα φτάνει στον προορισμό της σήμερα, 10 χρόνια μετά την αρχή μιας μακράς ύφεσης. Μπορεί να ανασάνει επιτέλους, να κοιτάξει τον δρόμο που διένυσε και να αντιμετωπίζει ξανά το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μοσκοβισί, η 22α Ιουνίου 2018 είναι μια ημερομηνία που θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωζώνης, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μια κρίσης άνευ προηγουμένου, που «δοκίμασε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού και επίσης των Ευρωπαίων για την υπεράσπιση του ευρώ και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Μια κρίση που επιλύθηκε το προηγούμενο βράδυ στο Eurogroup, με την κατάληξη του προγράμματος στήριξης και με τις ισχυρές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και του λαού της».

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων χαρακτηρίζει την Ελλάδα το «κύριο θύμα» της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, αναγνωρίζοντας πως πολλά ζητήθηκαν και επιβλήθηκαν κατά τα χρόνια των μνημονίων, καθώς και ότι έγιναν και λάθη στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

 

 

Ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι ουδείς γνώριζε την ένταση και έκταση της κρίσης, ούτε τα ευάλωτα σημεία της ελληνικής οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν. «Κανείς δεν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα δάνειζαν πάνω από 240 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους με αντάλλαγμα αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια αναφέρεται στα «οικονομικά και κοινωνικά τέρατα» που χαρακτήρισαν την κρίση, καθώς και τις αναταραχές στην πολιτική ζωή της χώρας. «Ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα αναδύθηκε, θεωρούμενο ένας εχθρός που έπρεπε να ηττηθεί από κάποιες χώρες, και σήμερα στην εξουσία προκειμένου να εφαρμόσει το αντίθετο της αρχικής του πολιτικής ατζέντας. Σε αυτή την ανασύνθεση, το απαίσιο κτήνος επίσης εμφανίστηκε ξανά με την ανάδειξη και την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο ενός αυθεντικού νεοναζιστικού κόμματος».

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στο «τέρας» του Grexit, που χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της «Οδύσσειας»- «η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρώτα αντιμετωπίστηκε από κάποιους ως ο απαραίτητος ακρωτηριασμός για τη διάσωση της Ευρωζώνης, και μετά ως τιμωρία μιας ελληνικής κυβέρνησης που εξελέγη για να τερματίσει τη λιτότητα»- προσθέτοντας ωστόσο ότι πλέον έχει «θαφτεί».

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αναδεικνύονται πλέον ισχυρότερες σήμερα από την κρίση. «Η Ελλάδα επλήγη σκληρά. Πολλές θυσίες έγιναν αποδεκτές, με θάρρος και πολλές μεταρρυθμίσεις επιτεύχθηκαν, όχι λιγότερες από 450 μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Η Ελλάδα πλέον αναζωογονεί την οικονομική ανάπτυξη, οι επενδύσεις επιστρέφουν, καθώς και μέρος της νεολαίας της, η ανεργία- ακόμα σε δραματικά ύψη- έχει πέσει κατά 25% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Το χρέος είναι υπό έλεγχο και οι αποφάσεις του Eurogroup θέτουν την Ελλάδα σε σταθερό δρόμο για τις επόμενες δεκαετίες».

«Το ευρώ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα δοκιμάστηκαν. Το νόμισμά μας έδειξε την οικονομική του δύναμη όταν υπάρχει πίσω η πολιτική αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων. Η αλληλεγγύη επιβεβαιώθηκε με στιβαρότητα. Έχουμε θεσπίσει, αν και κάποιες φορές πολύ αργά, ισχυρούς μηχανισμούς για την προστασία των οικονομιών μας και την πρόληψη νέων κρίσεων».

«Ναι, η ελληνική κρίση τελείωσε εδώ, στο Λουξεμβούργο. Μια ιστορική σελίδα ανοίγει για τη ζώνη του Ευρώπη. Κοιτώ τον δρόμο που διανύθηκε, με λύπη για τα δράματα που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε. Αλλά είμαι επίσης περήφανος που ήμουν πάντα εκεί με τους Έλληνες ανά τα χρόνια, κατά της λιτότητας και του Grexit. Το ταξίδι των Ελλήνων φίλων μου για την ανοικοδόμηση της χώρας και την εξάλειψη του στίγματος της κρίσης δεν τελειώνει. Η Ευρώπη, η Κομισιόν και εγώ θα παραμείνουμε μαζί τους. Επειδή η Ευρωπαϊκή Οδύσσεια, όσο της αναλογεί, δεν σταματά εδώ».