Ρωσία: «Ημέρα της Νίκης» με παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία (αδιαφορώντας για τον κορονοϊό)
Στρατιωτικές ιαχές, άρματα μάχης, μαχητικά με φόντο το Κρεμλίνο και ο Πούτιν με το βλέμμα στο 2036! Παρήλασαν χιλιάδες, παρά τον κορονοϊό.
Newsroom— Huffpost Greece
|
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε μια θεαματική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία (Τετάρτη 24 Ιουνίου), σε μία επιβλητική επίδειξη πατριωτισμού, που κατά πολλούς σχεδιάστηκε - ειδικά για την φετινή, 75η επέτειο της νίκης για την άλλοτε Σοβιετική Ένωση στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο - με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες επικράτησης του Ρώσου Προέδρου ενόψει μιας ψηφοφορίας που θα μπορούσε να παρατείνει την κυριαρχία του έως το 2036!
Ο Πούτιν παρακολούθησε χαμογελαστός, καθώς οι διηπειρωτικοί εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων περνούσαν μπροστά του, ενώ βομβαρδιστικά που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές πετούσαν στον ουρανό και αμέτρητες διμοιρίες (πάνω από 14.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από συμμάχους όπως η Κίνα) βάδιζαν κάτω από τον λαμπερό ήλιο στη Μόσχα.
Η παρέλαση, για την 75η επέτειο της νίκης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον των Ναζί, αναβλήθηκε στις 9 Μαΐου λόγω κορονοϊού, αλλά οι επικριτές του Πούτιν ανέφεραν ότι ήταν ακόμη και σήμερα ανεύθυνο αυτό που έγινε.
Το Κρεμλίνο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι νέες καθημερινές λοιμώξεις, αν και εξακολουθούν να είναι χιλιάδες έχουν μειωθεί, ειδικά στη ρωσική πρωτεύουσα - αρχικό επίκεντρο της επιδημίας - και ότι ελήφθησαν όλες οι προφυλάξεις ασφαλείας.
Οι εθελοντές της διοργάνωσης μοίραζαν μάσκες και γάντια σε όσους παρακολουθούσαν στην Κόκκινη Πλατεία και τους διέταξαν να καθίσουν αφήνοντας κενές δύο θέσεις ανάμεσά τους.
Ο Πούτιν, που πλαισιώθηκε από βετεράνους, δεν φορούσε μάσκα, αλλά άτομα γύρω του είχαν περάσει από τεστ για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων που βρίσκονταν σε καραντίνα, σε ένα θέρετρο έξω από τη Μόσχα εκ των προτέρων.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας για να παρακολουθήσουν τα άρματα να κινούνται μέσα στην πόλη, σε μια επίσημη αργία.
Ο Πούτιν θέλησε να απευθυνθεί σε ειρηνικό τόνο προς τη Δύση, παρά το γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκε εκ των προτέρων για αυτό που χαρακτήρισε «απόπειρες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να ξαναγράψουν την ιστορία».
Είπε ότι η Μόσχα δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβολή των συμμάχων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος ενός δεύτερου μέτωπου το 1944.
Ο Πούτιν έκανε επίσης έμμεση αναφορά στην επιθυμία του να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.
«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία για τα πιο επίκαιρα διεθνή ζητήματα», δήλωσε.
Πριν από την πανδημία, ο Πούτιν ήλπιζε να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Γαλλίας και της Κίνας στην παρέλαση.
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν 10 παγκόσμιοι ηγέτες, οι περισσότεροι από πρώην σοβιετικές χώρες. Ο πρόεδρος της Κιργιζίας έπρεπε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή, επειδή δύο άτομα που τον συνόδευσαν στη Μόσχα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19.
Κρίσιμη ψηφοφορία για Πούτιν
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε την παραμονή μιας εθνικής ψηφοφορίας, που θα διεξαχθείσ τη Ρωσία από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Πούτιν δύο ακόμη εξαετής θητείες στην Προεδρία, εάν επανεκλεγεί.
Τα τρέχοντα συνταγματικά όρια τον εμποδίζουν να ζητήσει επανεκλογή όταν λήξει η θητεία του το 2024.
Εμπειρογνώμονες έχουν προβλέψει ότι το 67-71% των ψηφοφόρων θα εγκρίνει τις αλλαγές.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι αρχές, υποστηριζόμενες από κρατικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποίησαν την ετήσια παρέλαση για να ενισχύσουν το πατριωτικό συναίσθημα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των ψήφων υπέρ των αλλαγών που θέλει ο Πούτιν.
Αν και υψηλότερο από κάθε Ευρωπαίο ηγέτη, το ποσοστό δημοφιλίας του Ρώσου Προέδρου στα επίπεδα του 59%, είναι στο χαμηλότερο για τον ίδιο από το 1999.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προθυμία των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν έχει αυξηθεί καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και το παρατεταμένο lockdown λόγω κορονοϊού έχουν πλήξει την οικονομία. Η ανεργία έχει αυξηθεί και ένα σχέδιο του Κρεμλίνου για την αντιστροφή στην τάση μείωσης των πραγματικών μισθών έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.
Ο Σεργκέι Αλεξσένκο, οικονομολόγος που έχει επικρίνει τον Πούτιν, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την παρέλαση παρά την πανδημία.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι η παρέλαση είναι μια επιβεβαίωση του μεγαλείου του, του μεγαλείου της χώρας και της ιστορικής μας μνήμης», δήλωσε ο Αλεξασένκο.