Ενωτικό μήνυμα Μπάιντεν: Η δημοκρατία επικράτησε

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τη λήξη μιας ταραχώδους προεδρίας.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας από τις πιο ταραχώδεις προεδρίες στην ιστορία της χώρας.

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου μα ενός σκοπού- του σκοπού της δημοκρατίας» είπε ο Μπάιντεν, λίγο μετά την ορκωμοσία του. «Ο λαός, η θέληση του λαού, εισακούστηκε».

«Μάθαμε και πάλι ότι η δημοκρατία είναι πολύτιμη» πρόσθεσε. «Η δημοκρατία επικράτησε» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «θα αγωνιστώ το ίδιο σκληρά για αυτούς που δεν με υποστήριξαν, όσο και για αυτούς που με υποστήριξαν». 

Στα 78 του, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος που αναλαμβάνει καθήκοντα, και ο 15ος αντιπρόεδρος που γίνεται πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στον «εμφύλιο πόλεμο» (χρησιμοποίησε τον όρο «uncivil»- αγενής- war, κάνοντας λογοπαίγνιο με το «civil» - εμφύλιος- war) σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, με οικονομία που έχει πληγεί βαριά και πάνω από 400.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Με το χέρι σε μια Βίβλο που ανήκει στην οικογένειά του εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο Μπάιντεν ορκίστηκε να τηρεί και προστατεύει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Η Αμερική δοκιμάστηκε εκ νέου και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση» είπε, υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο και ζητώντας από τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν να του δώσουν την ευκαιρία να γίνει και δικός τους πρόεδρος. «Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις ώστε να αποκαταστήσουμε την ψυχή και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Αμερικής, χρειάζονται πολύ περισσότερα από λόγια. Χρειάζεται το πιο άπιαστο από όλα σε μια δημοκρατία: Ενότητα» είπε. «Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον “uncivil war” που θέτει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληρύνουμε τις καρδιές μας».

Η τελετή της Τετάρτης έγινε μπροστά σε ένα Καπιτώλιο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου είχε λάβει χώρα εισβολή οπαδών του Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες, κατόπιν ισχυρισμών του περί νοθείας. Τα επεισόδια αυτά οδήγησαν σε δεύτερη παραπομπή του Τραμπ- κάτι άνευ προηγουμένου για τις ΗΠΑ. Χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς κλήθηκαν στην πόλη μετά από την εισβολή, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

«Βρισκόμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφού ένας εξεγερμένος όχλος θεώρησε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία για να σιγάσει τη θέληση του λαού, να σταματήσει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, να μας διώξει από αυτό το ιερό έδαφος» είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συνέβη αυτό, δεν θα συμβεί ποτέ. Όχι σήμερα, όχι αύριο, ποτέ».

Μαζί του ορκίστηκε η Καμάλα Χάρις, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και την πρώτη αντιπρόεδρο που είναι Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής. 

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Στην τελετή δεν παρέστη ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του, Μελάνια, λέγοντας ότι ήταν τιμή του που υπηρέτησε. Στην αεροπορική βάση Άντριους έδωσε αποχαιρετιστήριο λόγο, λέγοντας πως «θα επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο», πριν ανεβεί στο Air Force One με το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα να παίζει από τα ηχεία. Ο ίδιος άφησε σημείωμα στον Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του- πάντως, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, ακόμα και ενώ ευχόταν στην επερχόμενη κυβέρνηση καλή τύχη.