Μπάιντεν: «Η Δημοκρατία θα επικρατήσει, η Ρωσία αποδυναμώθηκε»

«Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ άλλοτε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Πολωνία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουκρανία θα νικήσει.
Open Image Modal
U.S. President Joe Biden pauses as he delivers remarks ahead of the one year anniversary of Russia’s invasion of Ukraine during an event outside the Royal Castle, in Warsaw, Poland, February 21, 2023. REUTERS/David W Cerny
David W Cerny via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την επισκέψη του στην Ουκρανία, ταξίδεψε στη γειτονική Πολωνία όπου εκφώνησε λόγο ύστερα από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Ντούντα. 

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σχετικά με την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εν μέσω της συνέχισης του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ντούντα το μεσημέρι της Τρίτης πριν από την ομιλία των δύο ηγετών έξω από το βασιλικό κάστρο της Βαρσωβίας,  υπογραμμίζοντας την στενή σχέση μεταξώ ΗΠΑ - Πολωνίας.  

″Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Πολωνία και το ΝΑΤΟ τόσο όσο η Πολωνία και το ΝΑΤΟ χρειάζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της συνάντησης.

 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλώντας την Πολωνία ως έναν ”μεγάλο σύμμαχο” και ευχαρίστησε τους ηγέτες της χώρας για την υποδοχή που του επεφύλαξαν. 

Στην συνέχεια, ο Μπάιντεν ανέφερε πως συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν,  ”εξαπέλυσε τη δολοφονική επίθεση  στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν οι παγκόσμιες αρχές που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης για περισσότερα από 75 χρόνια κινδυνεύουν.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, ο κόσμος ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Λοιπόν, μόλις έφτασα από το Κίεβο και σας λέω ότι το Κίεβο αντιστέκεται με σθένος». 

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος δοκιμάστηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το ερώτημα που τέθηκαν τότε, ήταν ότι αν οι δημοκρατικές χώρες θα ανταποκρινόντουσαν στην εισβολή ή θα έκαναν τα στραβά μάτια.

«Ενα χρόνο αργότερα πήραμε την απάντηση. Οι χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ουκρανίας και δεν έκαναν τα στραβά μάτια». 

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να υπογραμμίζει πώς σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εμείς ”προασπίσαμε τη δημοκρατία”.

Προσθέτει ότι είχε την τιμή να συνατηθεί στο Κίεβο με τον Ζελεένσκι τη Δευτέρα επαναλαμβάνωντας τη δέσμευσή του ότι θα ”σταθεί στο πλευρό της χώρας του”.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ότι έκανε «μεγάλο λάθος» για τον πόλεμο.

″Η δημοκρατία είναι πολύ ισχυρή για τον Πούτιν”, είπε ο Μπάιντεν,

«Ο Πούτιν κατέληξε να φέρει στους κόλπους του ΝΑΤΟ τη Φινλανδία και την Σουηδία, με το ΝΑΤΟ να είναι πιο ”ενωμένο από ποτέ”. 

Ο φόβος της πιθανής επέκτασης του ΝΑΤΟ ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. 

Ο Μπάιντεν λέει ότι ενώ ο Πούτιν πίστευε ότι η Δύση θα εξαρτηθεί από τις ρωσικές αγορές ενέργειας, βρήκε αντίθετα άλλες αγορές και οι χώρες συνεργάστηκαν παράλληλα με τις ΗΠΑ για να τερματίσουν την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

″Νόμιζε ότι οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο εκείνος ήταν σκληροί και έπειτα βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σιδερένια θέληση των Αμερικανών”.

Στην συνέχεια μίλησε για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντομιρ Zελένσκι, εξυμνώντας το θάρρος που σφυρολατήθηκε με ”φωτιά και αστάλι”.

Η δημοκρατία στον κόσμο έχει γίνει ισχυρότερη, όχι ασθενέστερη, αλλά οι δεσποτικοί ηγέτες του κόσμου είναι αυτοί που αποδυναμώθηκαν, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

″Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι αντιπροσωπεύεις και να γνωρίζεις ποιος σου συμπαραστέκεται, αυτό κάνει τη διαφορά. Ο πολωνικός λαός το γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο”. 

Ο Μπάιντεν εξάλλου, εξήρε τους «γενναίους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και της Μολδαβία.

Δήλωσε περήφανος που στέκεται δίπλα σε ”ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία” αυτών των εθνών, καθώς ο αγώνας τους  για την ”απόκτηση της ανεξαρτησίας, τους έφερε σε πορεία προς ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ”.

Ο Πούτιν ”εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα μας”, είπε ο Μπάιντεν.

Αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει ότι η υποστήριξη της Δύσης για την Ουκρανία ”δεν θα παρεκκλίνει”. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της «δεν θα κουραστούν ποτέ».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο για να εξασφαλίσει ότι η επιθυμία του Πούτιν για εδάφη και εξουσία θα αποτύχουν ”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει: ”Ο Πούτιν δεν αμφισβητεί πλέον τη δύναμη της συμμαχίας μας, αλλά εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητας μας”. Πρόσθεσε ότι η ελευθερία είναι αυτή που διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο.

 

Open Image Modal
Aleksandra Szmigiel via Reuters

 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε πάλι στον Ζελένσκι ο οποίος μίλησε για τα παιδιά της χώρας του και πώς ο πόλεμος της Ρωσίας διαμορφώνει το μέλλον τους, το μέλλον των εγγονών τους και των γενιών που θα ακολουθήσουν

Τόνισε ότι βλέπουμε ξανά σήμερα τι είδαν οι Πολωνοί εδώ και δεκαετίες - την όρεξη των αυταρχικών ηγετών. 

«Στους οποίους πρέπει να αντιταχθούμε, να τους πούμε ένα δυναμικό όχι».

Ο Μπάιντεν έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στον Πούτιν, καθώς προειδοποιεί ότι η «βιαιότητα δεν θα υπερνικήσει ποτέ τη θέληση για ελευθερία».

Προσθέσε ότι η ”Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μία νίκη της Ρωσίας, ποτέ”. 

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε πώς ”οι ελεύθεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο απελπισίας και σκοταδιού”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις  φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτά περιλαμβάνουν βιασμούς ως όπλο πολέμου αλλά και στις προσπάθειες των Ρώσων να ”κλέψουν” το μέλλον της Ουκρανίας, απομακρύνοντας μικρά παιδιά από την πατρίδα τους.

″Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Είναι κάτι αποτρόπαιο.”

Αλλά είπε ότι η απάντηση του ουκρανικού λαού και του υπόλοιπου κόσμου ήταν ”εντυπωσιακή”.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ”ανεξάρτητη και ελεύθερη” παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας, ο Μπάιντεν υπενθύμισε στο κοινό υπό επευφημίες.

″Από τη Χερσώνα ως το Χάρκοβο, οι Ουκρανοί μαχητές έχουν ανακτήσει τα εδάφη τους”.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Zελένσκι ήταν εκλεγμένη από το λαό και εξακολουθοεί να αντιπροσωπεύει τη βούληση του ουκρανικού λαού. Σημείωσε επίσης ότι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας.

Απευθυνόμενος κατευθείαν στον λαό της Ρωσίας, ο Μπάιντεν είπε ότι η Δύση δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία και ότι ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ απαραίτητος, αλλά μια τραγωδία.

Είπε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα μπορούσε εύκολα να τον τελειώσει.

Εάν η Ρωσία σταμάτησε την εισβολή της στην Ουκρανία, θα σταματήσει ο πόλεμος, αλλά αν η Ουκρανία σταματήσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αυτό θα σήμαινε το τέλος της Ουκρανίας

Γι αυτό τον λόγο η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει βοηθήσει άνευ προηγουμένου την Ουκρανία - όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας αλλά και σε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Πολωνία φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι στιγμής, ο Θεός να σας ευλογεί».

Τόνισε πως στις ΗΠΑ, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν την Ουκρανία.  

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είπε, εξέτασαν επίσης τρόπους να αντιμετωπίσουν  τις παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου, είπε ο Μπάιντεν, αφού ο ”Πούτιν προσπάθησε να λιμοκτονήσει τον κόσμο” εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι σύμμαχοι εργάστηκαν σκληρά για να ”ενισχύσουν την παγκόσμια αγορά τροφίμων”. 

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε πως θα ανακοινωθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αυτή την εβδόμαδα ως ”δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τη Ρωσία”, ενώ επαίνεσε την Πολωνία που αγκάλιασε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στις ”πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής τους”, ο Μπάιντεν πρόσθεσε πώς ”μαζί, διασφαλίσαμε ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τις καταχρήσεις της”.

Προειδοποίησε ότι ”εξακολουθούν να μας περιμένουν σκληρές και πολύ πικρές μέρες” σχετικά με την Ουκρανία, παρά την πεποίθησή του ότι ο Κίεβο θα επικρατήσει στο τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Για το ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν είπε ότι: ”Μια επίθεση εναντίον μίας χώρας-μέλους είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Είναι ένας ιερός όρκος. ”

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας την Πολωνία, τα ουκρανικά στρατεύματα και τους ”όσους υπερασπίζονται την ελευθερία”.

″Ας προχωρήσουμε με πίστη και σιγουριά και με μια συνεχή δέσμευση να παραμείνουμε σύμμαχοι, όχι με το σκοτάδι αλλά με το φως”.

 Πηγή: BBC