Μπαλάφας: Η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων για να ασκήσει πίεση για τους «8»

Μπαλάφας: Η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων για να ασκήσει πίεση για τους «8»
Open Image Modal
SOOC

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου. Πάνω που είμαστε έτοιμοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ενισχύσουμε τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, έρχονται αυτές οι δηλώσεις. Φυσικά περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, διότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δηλώσεις και δημοσιεύματα» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (από το 2001), με βάση την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα μας και όπου, μετά την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο, καταδείχθηκε ότι δεν είναι πρόσφυγες και επομένως πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Μπαλάφας, με αφορμή τα όσα είπα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία αυτά τα κάνει για δύο λόγους. Αφενός για να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν πάρει άσυλο. Από την άλλη, να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, η οποία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και παρόλο που οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαμε και έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις επιστροφές αυτές» επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί στην ιδέα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της, απάντησε: «Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες. Είναι μεγάλο ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρύβει το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών. Αν όλοι κλείσουν τα σύνορά τους, θα σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών είναι το κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει συνειδήσεις, διαμορφώνει πολιτικές τάσεις και εκλογικές συμπεριφορές. Τα κύματα των μεταναστών δεν μπορούν να εμποδιστούν όσο υπάρχουν πόλεμοι και μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες και ισότιμη ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στο ζήτημα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ και τη στάση της ΝΔ σημείωσε: «Πρέπει επιτέλους σε αυτήν τη χώρα και μάλιστα σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως οι σχέσεις μας με τη γειτονική μας χώρα, οι αντιδράσεις να μην διέπονται από μικροκομματική πατριδοκαπηλία. Ο κ. Μητσοτάκης λέει άλλα εδώ, άλλα στο εξωτερικό, επηρεαζόμενος από διάφορα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του. Θα πρέπει μάλλον να του θυμίσω ότι το κόμμα του, είτε δια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παλαιότερα, είτε δια του Κώστα Καραμανλή το 2008, ήταν τοποθετημένο σε μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις όπως είναι και η εθνική πολιτική σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ”δεν είναι της παρούσης”, ”άστο να λυθεί αργότερα” και αυτό γιατί δεν θέλει να λυθεί το ζήτημα αυτό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσιάζεται μια ευκαιρία να λυθεί ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό. Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν για τα πιστεύω τους. Εγώ μένω στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ότι δεν λύνονται δια των συλλαλητηρίων αυτά τα εθνικά ζητήματα. Η χώρα μας δεν κινδυνεύει από μια χώρα όπως η FYROM. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία, στην οποία δίνουμε το δικαίωμα να ”αλωνίζει” στα Βαλκάνια, όσο δεν φτιάχνουμε τη σχέση μας με τους βόρειους γείτονες μας».

Σχετικά τις εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία ο υφυπουργός εκτίμησε: «Βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από την έξοδο από το μνημόνιο. Ο εξελίξεις στην Ιταλία και η κόντρα Βρυξελλών-Ρώμης μπορεί να λειτουργήσει ως επιτάχυνση για την έξοδο της χώρα μας από τα μνημόνια. Φαίνεται να διαμορφώνεται μια τριβή των Βρυξελλών με την Ιταλία, γιατί να υπάρχει και μια δεύτερη τριβή με την Ελλάδα, η οποία έχει υποστεί τα μνημόνια και οδεύει σε μια καθαρή έξοδο που είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)