Μπερλουσκόνι: Ο Πούτιν «πιέστηκε» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός είναι προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου.
Open Image Modal
Yara Nardi via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πιέστηκε» για τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, είπε αργά την Πέμπτη ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε σχόλια τα οποία πιθανότατα έχουν προβληματίσει δυτικούς συμμάχους εν όψει των ιταλικών εκλογών.

Ο Μπερλουσκόνι, το κόμμα Forza Italia του οποίου ανήκει σε έναν δεξιό συνασπισμό που αναμένεται να κερδίσει τις γενικές εκλογές την Κυριακή, δεν υπερασπίζεται για πρώτη φορά τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τις ρωγμές στον συνασπισμό όσον αφορά στον πόλεμο.

Ο Μπερλουσκόνι, προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου, υποβάθμισε τα πολεμοχαρή ένστικτα του Πούτιν μετά τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στον απόηχο κακών εξελίξεων για τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν πιέστηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα του, από τους υπουργούς του να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση» είπε ο Μπερλουσκόνι, χρησιμοποιώντας την επίσημη ρωσική ορολογία για τον πόλεμο.

Υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία έχει αποτελέσει ισχυρό υποστηρικτή των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

H Τζιόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας», που φαίνεται ως η επόμενη πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη θέση, μα ο Μπερλουσκόνι και ο άλλος σύμμαχός της, Ματέο Σαλβίνι, έχουν υιοθετήσει αμφιλεγόμενη στάση.

Το σχέδιο της Ρωσίας ήταν αρχικά να κατακτήσει το Κίεβο «σε μια εβδομάδα», να αντικαταστήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με μια «κυβέρνηση σωστών ανθρώπων» και να βγει «σε άλλη μια εβδομάδα» πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι. «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ρωσικά στρατεύματα εξαπλώθηκαν ανά την Ουκρανία ενώ κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχαν μείνει μόνο γύρω από το Κίεβο» επέμεινε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο RAI, ο Μπερλουσκόνι εκτίμησε πως η απόφαση της Μόσχας για εισβολή προέκυψε ως απάντηση σε αίτημα των αυτονομιστών. Όπως είπε, οι ηγέτες τους πήγαν στο Κρεμλίνο και είπαν απευθείας στον Πούτιν «σε παρακαλούμε υπερασπίσου μας, επειδή αν δεν μας υπερασπιστείς δεν ξέρουμε πού θα μπορούσαμε να καταλήξουμε».