Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη.
Η μετάδοση θα αρχίσει στις 2:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του σπουδαίου γερμανού μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 το βράδυ στη Βιέννη, στην οποία ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει σε αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός, που υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, «ταξιδεύοντας» εκτός αθηναϊκών τειχών και παρουσιάζοντας στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 8:00 μ.μ., την Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna.
Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε μια νέα χορογραφία ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς.
Το Μέγαρο θα προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του.
Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας.
Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.
Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92
Η Εβδόμη ολοκληρώθηκε από τον Μπετόβεν στα 1812 και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη έναν χρόνο αργότερα, με μαέστρο τον ίδιο τον συνθέτη, σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τους τραυματίες της Μάχης του Χάναου, στην οποία οι Αυστριακοί και οι Βαυαροί είχαν ηττηθεί από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.
Η πρεμιέρα του έργου, το οποίο εκφράζει τον βαθύ πατριωτισμό του συνθέτη και αποτελεί φόρο τιμής στους πεσόντες της μάχης, στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία, ενώ η συμφωνία αυτή καθεαυτή άσκησε τεράστια επιρροή σε πολλούς μεταγενέστερους ομότεχνους του Ludwig van Beethoven, όπως στον Ρίχαρντ Βάγκνερ, o oποίος την είχε χαρακτηρίσει ως «αποθέωση του χορού».
9 πόλεις - 9 συναυλίες - 9 Συμφωνίες
Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Μπετόβεν αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Nτάνιελ Χάρντινγκ) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας υπό τον Χάιμε Μαρτίν.
Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Νίκολας Κόλλον θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙ το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Στίβεν Μερκούριο να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00).
Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου I Barocchisti και ο Ντιέγκο Φαζόλις με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική».
Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Μάρκο Λετόνια παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00).
Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελ ληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.
Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη.
Η συναυλία πραγματοποιείται με τη υποστήριξη της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, του World Human Forum, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique) και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το οποίο θα διαθέσει αφιλοκερδώς τις αίθουσες και τους χώρους δοκιμών του καθώς και τον ξενώνα του για τη διαμονή των καλλιτεχνών και των συντελεστών της παραγωγής.