Θα πρέπει να πληρώνω περισσότερους φόρους!
Είπε ο Μπιλ Γκέιτς.
Μεγάλη κουβέντα, από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πότε πρώτος, πότε δεύτερος. Τον συνιδρυτή της MICROSOFT, ο οποίος είχε σταματήσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, τη δεκαετία του ’70, για να αφοσιωθεί – πανέξυπνος, εφευρετικός, χαρισματικός, μαζί με τον Πωλ Αλεν – στο όνειρό του: Την ίδρυση της σημερινής κολοσσιαίας εταιρείας του, τη μεγαλύτερη, λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παγκοσμίως.
Και φιλάνθρωπος
Από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, στα 62 του χρόνια έχει περιουσία 80 δις δολάρια.
«Η Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από πρόσωπα που βρίσκονται στη θέση μου, πολύ πλούσιους δηλαδή, να πληρώνουν πολύ περισσότερους φόρους».
Το είπε ξεκάθαρα.
Σπάνια προσωπικότητα, πρότυπο συμπεριφοράς για τους ομοειδείς του.
Τον είχα γνωρίσει στο Νταβός
Ήταν αρκετά νεώτερος, τότε, πριν δύο δεκαετίες περίπου, όταν τον γνώρισα στην Ελβετία, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Βaby Face
«Baby Face”, με μια παιδικότητα, αν όχι αφέλεια στις κινήσεις του, στην συμπεριφορά του.
Ναι, αλλά μόνο αφελής δεν είναι! Όταν πάρκαρε το τεράστιο τζιπ στο ξενοδοχείο του, οι σωματοφύλακες του αστυνομικοί, εξέταζαν εξονυχιστικά, θυμάμαι, με καθρεφτάκια ξαπλωμένοι κάτω από το όχημα και τον πρόσεχαν με χίλιους δύο τρόπους πριν και μετά τις μετακινήσεις του.
Ήταν κάπως «αντικοινωνικός», χωρίς πολλή δημοσιότητα, έδειχνε πολύ απλός, ένας αιώνιος «πιτσιρικάς», εντελώς «αντι-σταρ».
Μίλησε στο παγκόσμιο φόρουμ για τις ανισότητες στον πλανήτη, για τη φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, με την οποία ασχολείται μέσα από το ομώνυμο φιλανθρωπικό ίδρυμά του.
Τον είχα ρωτήσει και είχε δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία»
Γιατί ήρθατε στο Νταβός;
(Τον είχα ρωτήσει)
Μα για μπίζνες απαντάει, ο πλουσιότερος άνθρωπος, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι θα πάρει κάποτε την Προεδρεία των Η.Π.Α.
Τότε ήταν λοιπόν, μόλις 41 χρόνων. Ξεκίνησε 13 χρονών να «παίζει» με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Έτσι κι αλλιώς…. δεν έπαιρνε και πολύ τα γράμματα. Παράτησε στη μέση το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ποσώς τον ενδιέφεραν οι τυπικές διαδικασίες και τα πτυχία. Πανέξυπνος. Έγινε δισεκατομυριούχος σε χρόνο….μηδέν.
Δούλευε σκληρά μέρα – νύχτα. Δεν ζούσε παρά για τη δουλειά του. Ίδρυσε, το 1975 τη μεγαλύτερη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, την “MICROSOFT”, με μονοπωλιακή θέση στις ΗΠΑ και κάλυψη του 80% της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών. Και όραμα του κυρίου «ψηφιακό μέλλον» είναι οι γρήγορες και φθηνές για τον καθένα τηλεπικοινωνίες. Προσιτές – και οικονομικά και πρακτικά – σε κάθε σπίτι, σε όλους πλούσιους και φτωχούς.
Τα εξηγεί, όπου σταθεί και όπου βρεθεί και κυρίως στο βιβλίο του με τίτλο «Πώς να πηγαίνεις μπροστά» (The Road Ahead).
Ο ίδιος μοιάζει κι αυτός με κομπιούτερ. Πώς; Λίγο ψυχρός. Κοκκινόξανθος. Ατιμέλητος. Αντικοινωνικός. Με χοντρά γυαλιά μυωπίας. Και δεν δείχνει να έχει συναίσθημα, αν και πρόσφατα απέκτησε μια κόρη. Κι εκεί που πάει κανείς να πιστέψει ότι χαλάρωσε ο άνθρωπος, μαθαίνει πως για να παντρευτεί κανείς τη σημερινή 31χρονη σύζυγό του Μελίντα (λιγνή και μικροκαμωμένη, που ήταν γνωστή ως κυρία Γκέιτς…) έγινε νομικό θέμα στην Αμερική η διαπραγμάτευση του προγαμιαίου τους συμβολαίου. Και για το καινούργιο σπίτι του; Στο Μανχάταν; Ένα παλάτι εκατομμυρίων δολαρίων, με υπερσύγρονη τεχνολογία.
Ο πάντα δημοσιογράφος και τωρινός ευρωβουλευτής
Και φτάνουμε στο σήμερα: Με μια ενδιαφέρουσα παρουσία του Μπιλ Γκέιτς στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, έμπειρος δημοσιογράφος, κοσμοπολίτης, πολυταξιδεμένος και σε δύσκολα μέρη του κόσμου, με το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».
Και τώρα με τη νέα του ιδιότητα ποικίλες οι δραστηριότητές του στο Ευρωκοινοβούλιο, με επαγγελματισμό, από τον οποίο δεν λείπει πολλές φορές το χιούμορ, η φρεσκάδα και οι εκπλήξεις μαζί με την πρωτοτυπία στον τρόπο που παρουσιάζει τα θέματα, είτε αυτά είναι πολιτικά, κοινωνικά ή …… Τέχνη.
Αυτός είναι ο πληθωρικός Στέλιος !!!
Μπιλ Γκέητς σε Στέλιο Κούλογλου:
Συνεργάζομαι με το Κογκρέσο παρά με τον Τράμπ
«Το Κογκρέσο έχει μια πιο μακρόπνοη - και θα έλεγα πιο υπεύθυνη - διάθεση συνεργασίας, από ό,τι η σημερινή εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο Μπιλ Γκέητς, ο ιδρυτής της Microsoft και ο συμπρόεδρος του ιδρύματος BMG, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπρόεδρος. Ο Γκέητς ήταν παρών στην δημόσια συνεδρίαση κληθείς να τοποθετηθεί με θέμα τον ρόλο της Ευρώπης στην διεθνή ανάπτυξη και την συμβολή της καινοτομίας σε αυτή.
Είχε προηγηθεί ερώτηση του ευρωβουλευτή, ο οποίος παρατήρησε πως «από την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες του τρίτου κόσμου μέχρι την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ έχει υιοθετήσει μια πιο αρνητική στάση συγκριτικά με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς το σχολιάζετε; Και, επίσης, θεωρείτε πως μπορούμε να βρούμε, ή μπορείτε εσείς να βρείτε, μια λύση που να λειτουργεί με αυτή την κυβέρνηση;»
Απαντώντας στον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, ο Μπιλ Γκέητς δήλωσε: «H βοήθεια των ΗΠΑ προς άλλες χώρες, όσο η Ευρώπη παραμένει γενναιόδωρη, θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα - μπορεί να κάνει κάποιες περικοπές - θα διατηρηθεί. Το Κογκρέσο έχει μια πιο μακρόπνοη - και θα έλεγα πιο υπεύθυνη - διάθεση συνεργασίας, από ό,τι η σημερινή εκτελεστική εξουσία».