Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση έξυπνων κινητών και άλλων συσκευών με οθόνη «κουραστική» για τα μάτια μας, συνδέεται με ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες του «μπλε φωτός» στο δέρμα μας.
Μάλιστα, το φως από την οθόνη του κινητού θεωρείται για το δέρμα εξίσου επιβλαβές με τις ηλιακές ακτίνες UVA ή UVB. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν εφευρεθεί προϊόντα αντιγήρανσης που μας προστατεύουν συγκεκριμένα από το «μπλε φως», όπως αποκαλείται συχνά η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας.
Είναι όμως πραγματικά αποτελεσματικά όλα αυτά τα προϊόντα; Η HuffPost μίλησε με τρεις πιστοποιημένους δερματολόγους για να μάθει.
Τι είναι το μπλε φως
Πιθανότατα έχουμε ακούσει για τις βλαβερές ακτίνες UV που προέρχονται από τον ήλιο και χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα μήκη κύματος, μεταξύ 280 και 400 νανομέτρων.
Το μπλε φως ή ορατό φως υψηλής ενέργειας (HEV-High Energy Visible Light) είναι ένα φως επίσης υψηλής συχνότητας, με μήκη κύματος που κυμαίνονται από 400 έως 450 νανόμετρα. Το μπλε φως αντιπροσωπεύει το 50% του φάσματος του ηλιακού φωτός και είναι η μόνη ακτινοβολία που είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Στο μπλε φως εκτειθόμαστε περπατώντας στον ήλιο αλλά και χαζεύοντας σε συσκευές όπως τα έξυπνα κινητά, τα τάμπλετ και οι τηλεοράσεις.
Σύμφωνα με έρευνες, η φυσική έκθεση στο μπλε φως, δηλαδή η έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ βελτιώνει τη μνήμη και ανεβάζει τη διάθεσή μας.
Το βράδυ ωστόσο, το να περιηγούμαστε στο διαδίκτυο με τα λάπτοπ, τα κινητά και οποιαδήποτε άλλη συσκευή εκπέμπει μπλε φως, πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, το ρυθμό δηλαδή που ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες της ημέρας. Έτσι, θα δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε επαρκώς τη νύχτα.
Πώς μπορεί το μπλε φως να επηρεάσει το δέρμα
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μπλε φως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσει υπερμελάγχρωση, σύμφωνα με τον δερματολόγο Δρ. Ντέβιντ Κιμ. Αυτό κατά τον ειδικό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης.
Ο πιστοποιημένος δερματολόγος Δρ. Χαμντάν Αμπντουλά προειδοποιεί ότι το μπλε φως μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλους τύπους πρόωρης γήρανσης, με σημάδια όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.
Ωστόσο, το μπλε φως έχει κάποιες θετικές χρήσεις
«To μπλε φως χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή και τα προκαρκινικά κύτταρα του δέρματος προκαλώντας οξείδωση και καταστρέφοντας αυτά τα κύτταρα», εξηγεί ο Αμπντουλά.
Το μπλε φως χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του εκζέματος και της ψωρίασης.
Ποια συστατικά θα πρέπει να αναζητάμε στην ετικέτα μιας κρέμας
Το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας από το μπλε φως.
Ωστόσο, ορισμένα συστατικά στις κρέμες μας -αντηλιακές και ενυδατικές- τα οποία προσφέρουν έναν βαθμό προστασίας είναι: Οι βιταμίνες C και E, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και μούρων, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, δηλαδή αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων και η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3.
Ακόμη, τα οξείδια σιδήρου, που συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αντηλιακών με χρώμα, έχει αποδειχθεί ότι επίσης προστατεύουν από το μπλε φως, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ψευδάργυρο και διοξείδιο του τιτανίου.