Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ είχαν συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο την Πέμπτη για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο περιθώριο συνάντησης της G20, όπου υπουργοί αντάλλασσαν κατηγορίες για τον πόλεμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών τερματισμό του πολέμου και κάλεσε τη Μόσχα να ανακαλέσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν μίλησαν «εν κινήσει» για λιγότερο από 10 λεπτά στο τέλος της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, και δεν προέβησαν σε διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο Μπλίνκεν αργότερα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε πει στον Λαβρόφ να εμπλακεί σε διπλωματία κατά τη συνάντησή τους.
«Είπα στον υπουργό Εξωτερικών πως ό,τι άλλο και αν συμβαίνει στον κόσμο ή στη σχέση μας, οι ΗΠΑ θα είναι πάντα έτοιμες να εμπλακούν και να δράσουν ως προς τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, ακριβώς όπως έκαναν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ ακόμα και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου» πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Νωρίτερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες της G20 να συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα για τερματισμό της σύγκρουσης, που είναι πλέον στον δεύτερο χρόνο της.
Η Ρωσία, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τη Δύση πως μετατρέπει τη δουλειά πάνω στην ατζέντα της G20 σε «φάρσα» και είπε ότι οι δυτικές αντιπροσωπείες ήθελαν να μετακυλίσουν την ευθύνη για τις οικονομικές τους αποτυχίες στη Μόσχα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και οικονομικής σταθερότητας» δήλωσε ο Μπλίνκεν, σε σχόλια που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το μήνυμά του στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση. «Δυστυχώς αυτή η συνάντηση αμαυρώθηκε ξανά από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Τη θέση του υποστήριξαν οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Ο Λαβρόφ από πλευράς του κατηγόρησε τη Δύση για διεθνείς πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.
«Ένας αριθμός από δυτικές αντιπροσωπείες μετέτρεψαν τη δουλειά στην ατζέντα της G20 σε φάρσα, θέλοντας να μετακυλίσουν την ευθύνη για τις αποτυχίες τους στην οικονομία στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση. Επίσης είπε πως η Δύση είχε δημιουργήσει εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων και ότι «ξεδιάντροπα θάβει» την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Με πληροφορίες από Reuters