Μπλόγκερ που επέκρινε τον πρόεδρο της Τσετσενίας βρέθηκε νεκρός στη Γαλλία

Δέχτηκε δεκάδες μαχαιριές στο λαιμό.
|
Open Image Modal
Τwitter

Ένας μπλόγκερ από τη Τσετσενία που τόλμησε να εκφράσει την ειλικρινή του άποψη για τον πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, βρέθηκε νεκρός με δεκάδες μαχαιριές στο λαιμό σε ξενοδοχείο που διέμενε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. 

Η δολοφονία του 44χρονου Ιμράν Αλιέφ επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφο της τσετσενικής αντιπολίτευσης και από έναν άλλον Τσετσένο που διαμένει στην Ευρώπη, αλλά δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω στοιχεία λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του. 

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ορίσει υπόπτους, παρόλο που οι αστυνομικές πηγές έχουν πει στα γαλλικά ΜΜΕ ότι υποψιάζονται ότι το κίνητρο μπορεί να είναι πολιτικό. Οι Τσετσένοι που ζουν εξόριστοι κι έχουν αγωνιστεί εναντίον του Καντίροφ, πολλές φορές «φλερτάρουν» με τον θάνατό τους. Πέρυσι, ένας πρώην Τσετσένος αντάρτης πυροβολήθηκε δυο φορές στο κεφάλι στο Βερολίνο. Ο ύποπτος δολοφόνος ήταν ρωσικής καταγωγής. 

Ο Αλιέφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο μετά την αποχώρησή του από την Τσετσενία, δημοσίευσε συχνά βίντεο του YouTube με τα οποία επέκρινε την κυβέρνηση της Τσετσενίας με το ψευδώνυμα Mansur Stariy ή Old Mansur.

«Ο ίδιος δολοφονήθηκε με πολύ σκληρό τρόπο» έγραψε ο Μούσα Ταϊποφ, δημοσιογράφος της τσετσενικής αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Στρασβούργο, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι ήταν σε συχνή επικοινωνία με τον Αλιέφ. 

«Μερικοί άνθρωποι προσβάλλονται», συμπληρώνει ο Ταϊποφ, «για άλλους είναι απλά αστεία. Πάντως, όσες φορές του ζητήθηκε να σβήσει τα βίντεό του από το youtube, εκείνος συμφωνούσε». 

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Τσετσενία ζουν στην Ευρώπη. Πολλοί έφυγαν εξαιτίας των δύο πολέμων που κατέστρεψαν την περιοχή  τη δεκαετία του 1990, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τη βίαιη καταστολή που επέβαλε ο Καντίροφ, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος στην περιοχή από το 2007. 

Από τότε, οι δολοφονίες κατά των επικριτών του έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι τελευταίες επιθέσεις στοχεύουν ανθρώπους που δεν θέτουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο τον Καντίροφ, απλώς τον σχολιάζουν στο Instagram και το Youtube. 

 

Πηγή: Guardian