Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας: Μια σαμιώτικη συνταγή

Βήμα βήμα για να φτιάξουμε τη σαμιώτικη λύρα.
Open Image Modal
.
.

Στη Σάμο η γλυκιά κίτρινη κολοκύθα λέγεται και λύρα.. λόγω του χρώματος της αλλά και της αξίας της! Από την αρχή του τριωδίου και μέχρι την καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται όλα τα σπίτια να ετοιμάζουν τα μπουρέκια μια συνήθεια που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ωστόσο η συνταγή πλέον δεν περιορίζεται απαραίτητα σε αυτό το χρονικό περιθώριο!

Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας

1 κιλό ψημένη γλυκιά κολοκύθα

3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

100 ml ελαιόλαδο
200 γρ φέτα
100 γρ  κεφαλοτύρι
1 κ.γλ κανέλλα
1 /2 κ.γλ μπαχάρι
1 /2 κ.γλ πιπέρι
100 γρ  ζάχαρη
2 αυγά

Εκτέλεση - γέμιση κολοκύθας 

Κόβουμε την κολοκύθα  σε μεγάλα κομμάτια  και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.

Την στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της.

Ψιλοκόβουμε τα 3 κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε την κολοκύθα  μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά,  τα μπαχαρικά και την ζάχαρη .

Υλικά ζύμης

500 γρ. αλεύρι σκληρό

2 αυγά

 χυμό  ½ λεμονιού

250 γρ. νερό 

½ κ. γ. αλάτι

½ κ. γ. ζάχαρη

1 κ. σ. λάδι

250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 

Εκτέλεση:

Μέσα σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε τα αυγά, το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Προσθέτετε το αλεύρι και φτιάχνουμε  μια μαλακή ζύμη προσθέτουμε  στο ζυμάρι το βούτυρο λιωμένο και αφού ζυμώσουμε  καλά αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15′.

Την ανοίγουμε  σε φύλλα πάχους 2 χιλ.

Κόβουμε σε λωρίδες,  λαδώνουμε την κάθε λωρίδα, απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά ξανά την στρίβουμε σαν σαλιγκαράκι. Λαδώνουμε το ταψί και κάθε μπουρέκι ξεχωριστά  με το πινέλο να λαδωθεί καλά.

Χτυπάμε τους 2 κρόκους αυγών με ελάχιστο νεράκι ή λίγο λάδι και αλείφουμε τα μπουρέκια, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα.

Καλή απόλαυση!