Μπουτάρης: Άσκηση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Μπουτάρης: Άσκηση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη
Open Image Modal
MOTIONTEAM/

Τη σημασία ενημέρωσης των κατοίκων για τα σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης καταστροφής υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Ο ίδιος εξέφρασε τεράστια θλίψη και τεράστια απορία, όπως είπε, για την πυρκαγιά, επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναρτημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και τόνισε: «αυτό που μετρά δεν είναι αν έχεις σχέδιο ή όχι, αλλά ο πολίτης τι ξέρει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπουτάρης προανήγγειλε την πραγματοποίηση άσκησης για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στο Σεπτέμβριο, αφού ενημερωθούν οι πολίτες με κάποιον τρόπο, πιθανόν και μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό, εκτίμησε, θα γίνει συνείδηση στους κατοίκους ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι΄ αυτούς. Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της ΧΑΝΘ και σύμπραξη του Δήμου απευθύνθηκε πρόσκληση στην περιφέρεια Αττικής να φιλοξενηθούν 50 παιδιά που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στην ορεινή κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Σταύρος Καλαφάτης εξέφρασε την οδύνη του για τα γεγονότα, ενώ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο για μια «μοναδική θεατρική παράσταση σε τρεις πράξεις, με κακή σκηνοθεσία, σενάριο και πρωταγωνιστές». «Αυτό που θα περίμενε ο πολίτης της χώρας είναι μια συγνώμη. Από κανένα κυβερνητικό χείλος δεν ακούστηκε μια συγνώμη», είπε. Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οφείλει να κάνει ασκήσεις, τόνισε ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, έθεσε σχετικά ερωτήματα και κατέθεσε προτάσεις.

Απαντώντας στον κ. Καλαφάτη, ο κ. Μπουτάρης, υπογράμμισε ότι τα σχόλια για την κυβέρνηση δεν έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και τόνισε ότι στο δήμο δεν έγινε ποτέ τέτοια άσκηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Καλαφάτη ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Μπουτάρης προφανώς βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση που θέλει να πάει τη συζήτηση στο κομμάτι των αυθαιρέτων και διευκρίνισε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε νόμο που έβαλε ”κόκκινη γραμμή” στην αυθαίρετη δόμηση.

Εξάλλου, η Ρία Καλφακάκου, από τη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή πόλη», εξέφρασε τη θλίψη της για την τραγωδία στην Αττική, αναφέρθηκε στην άναρχη δόμηση και τα αυθαίρετα κτίσματα και σημείωσε ότι όταν χτίστηκαν κτίρια πάνω στα ρέματα ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κάποια καταστροφή με απώλεια ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης», τόνισε ότι ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν προχωρούν και έκανε λόγο για διαχρονικό ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος Σεβρής, από τον συνδυασμό «Μένουμε Θεσσαλονίκη», έκανε λόγο για πολεοδομικά εγκλήματα και σχολίασε ότι η είσοδος της χώρας στην εποχή των μνημονίων και η μείωση των κρατικών δαπανών επηρέασε την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού.

Σημειώνεται, ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική. Την οδύνη και τη θλίψη της για τα τραγικά γεγονότα εξέφρασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα και πρότεινε την συγκέντρωση χρημάτων στον λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξη των πυροπαθών.

 

 

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)