Βραζιλία: O Μπολοσονάρου φοβίζει τον λαό πως θα πεινάσει για να πετύχει άρση των μέτρων εν μέσω κορύφωσης

Η χώρα καταγράφει τελευταία ανά ημέρα έως και 11.800 κρούσματα και έως 667 νεκρούς.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Βραζιλία βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης της επιδημίας κορονοϊού και πλέον αριθμεί περισσότερους από 9.000 νεκρούς και περισσότεροους από 135.000 ασθενείς. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα ήταν η πρώτη χώρα μετά τις ΗΠΑ με τον υψηλότερο αριθμό τόσο νέων κρουσμάτων (11.896 την Τετάρτη) ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη κατάγραψε και τον υψηλότερο αριθμό νεκρών (πάντα μετά τις ΗΠΑ) φθάνοντας ακόμη και τους 667 θανάτους. Η δε εκτίμηση για σημαντική υποκαταγραφή και των δύο μεγεθών φαίνεται να είναι κάτι παρά πάνω από βάσιμη.

Κι όμως, η  κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των πολιτειών της χώρας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο δε υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, την ώρα που η πανδημία πλησιάζει στην κορύφωσή της, προειδοποίησε ότι μπορεί μέσα σε έναν μήνα να υπάρξει «κατάρρευση της οικονομίας», με ελλείψεις τροφίμων και κοινωνική «αποσύνθεση», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.

«Ο συναγερμός αυτός είναι σοβαρός», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως ως τώρα «ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια» αλλά «τις επόμενες 30 ημέρες μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια (των καταστημάτων), η παραγωγή να αποδιοργανωθεί», η χώρα να «εισέλθει» σε μια φάση «όχι μόνο κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά κοινωνικής αποσύνθεσης».

Open Image Modal
JARBAS OLIVEIRA via Getty Images

 

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, παρών στις δηλώσεις Γκέτζις, θύμισε για πολλοστή φορά πως εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η πλειονότητα των κυβερνητών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να σωθούν ζωές.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα του ιού και πρέπει να σώσουμε ζωές. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ολοένα περισσότερο» και αυτό είναι «το ζήτημα της απασχόλησης» και «της οικονομίας», καθώς κάθε δραστηριότητα «έχει σταματήσει», είπε. «Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να προκαλεί περισσότερες ζημιές από τον ίδιο τον ιό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποβαθμίζει εξαρχής την υγειονομική απειλή, αναφερόμενος στην COVID-19 με τον όρο «γριπούλα».

Η Βραζιλία, η οικονομία της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ιστορική ύφεση του 2015 και του 2016, κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ