Oδοντίατροι εφιστούν την προσοχή: 5 «αθώα» στοματικά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα

Μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα. Ίσως όμως και να μαρτυρούν σοβαρές παθήσεις που πρέπει να προλάβουμε πριν να είναι αργά.
|
Open Image Modal
aquaArts studio via Getty Images

Όσον αφορά τα βασικά περί οδοντικής-στοματικής υγιεινής, οι περισσότεροι τηρούμε πιστά κανόνες όπως το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, αρκετοί ανάμεσά μας, τείνουμε να αγνοούμε τα μικρά οδοντικά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς. Και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

«Αυτό που πολλοί ασθενείς δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η οδοντιατρική υγεία σχετίζεται άμεσα με τη γενική υγεία», εξηγεί η δρ. Aκέδρα Μπελ, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας.

«Αυτό σημαίνει ότι η παράλειψη του ραντεβού με τον οδοντίατρο ή η παράβλεψη του πόνου των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον», προσθέτει η ίδια.

Αν τώρα αναρωτιόμαστε τι είδους προβλήματα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην καρέκλα του οδοντιάτρου, ιδού τι λένε οι ειδικοί:

1. Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα

«Το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι η οποιαδήποτε αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το νήμα», σύμφωνα με τον Δρ. Γκρέγκ Νόμπλετ, διευθυντή του τμήματος ενδοδοντικής, στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Κι αυτό γιατί η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη περιοδοντικής νόσου, μιας πάθησης που στα αρχικά της στάδια επηρεάζει τον ιστό των ούλων, ενώ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, συνεχίζει προκαλώντας βλάβες στα οστά.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι αιμορραγίες σημάδι περιοδοντικής νόσου. Αλλά αν παρατηρούμε συχνά αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα, είναι μια καλή ένδειξη ότι έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρό μας.

2. Οποιαδήποτε μορφή πόνου στο στόμα

«Aν αισθανόμαστε πόνο οποιουδήποτε τύπου, είναι σημαντικό να τον αναφέρουμε στον οδοντίατρό μας», μας προτρέπει η Μπελ. Δεν έχει σημασία αν ο πόνος είναι στα δόντια ή στα ούλα, ή αν μας χτυπά την πόρτα όταν μασάμε, βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.

Ο πόνος μπορεί να μαρτυρά από μόλυνση, μέχρι ασθένεια των ούλων ή ερεθισμό των δοντιών από το πολύ σκληρό βούρτσισμα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός μας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Και σίγουρα το γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς. Ας του δώσουμε μια ευκαιρία.

Open Image Modal
Moyo Studio via Getty Images

3. Ευαισθησία στις ψυχρές θερμοκρασίες

Εάν τα δόντια μας είναι ευαίσθητα στις κρύες θερμοκρασίες, θα πρέπει να το προσέξουμε. Όλοι βέβαια είμαστε λίγο ευαίσθητοι όταν δοκιμάζουμε την πρώτη κουταλιά παγωτό, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, λίγο αργότερα θα πρέπει να το συνηθίζουμε.

Αν ο πόνος που νιώθουμε παραμένει, ακόμα και μετά την κατάποση, αυτό είναι ανησυχητικό και αποτελεί ένδειξη ότι ο ιστός του οδοντικού πολφού (σ.σ. αγγειοβριθή και νευροβριθή συνδετικού ιστού σε ένα ή περισσότερα δόντια) έχει φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να προέρχεται είτε από τερηδόνα, είτε από μια ρωγμή στο δόντι.

4. Το πρήξιμο

Το πρήξιμο ή το απόστημα χρειάζεται άμεση προσοχή, είτε είναι στα μάγουλα, είτε στη γλώσσα, είτε οπουδήποτε αλλού μέσα στο στόμα μας. Περιοχές με πρήξιμο ή εξογκώματα μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του στόματος, ενώ οι πληγές που δεν επουλώνονται, αποτελούν ακόμη μια κόκκινη σημαία.

Ψυχραιμία: Τα περισσότερα εξογκώματα δεν μαρτυρούν καρκίνο του στόματος. Θα μπορούσαν να μαρτυρούν φραγμένους σιελογόνους ή να πρόκειται απλώς για έναν ερεθισμό. Απλά, το καλύτερο είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, προκειμένου αφενός να αποκλείσουμε τα χειρότερα ενδεχόμενα και αφετέρου, να ανακουφιστούμε πιο άμεσα.

5. To τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια συνήθεια που πρέπει να παρακολουθoύμε, διότι μπορεί να οδηγήσει σε ραγισμένα δόντια και αλλαγές στον τρόπο που ενώνεται η πάνω με την κάτω οδοντοστοιχία.

Εάν κοιμόμαστε παρέα με κάποιον, ίσως αυτός μπορεί να διαπιστώσει αν τρίζουμε τα δόντια μας το βράδυ. Ακόμη, σημάδια όπως ο πρωινός πονοκέφαλος ή μια αλλαγή στον τρόπο που «δένουν» τα δόντια μας μεταξύ τους, μπορούν επίσης να μαρτυρούν τρίξιμο των δοντιών.

Ας παρακολουθήσουμε τα συμπτώματα και ας δράσουμε ανάλογα. Γιατί ορισμένα οδοντικά ζητήματα, όσο κι αν ελπίζουμε, αποκλείεται να λυθούν από μόνα τους.