O Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει 100 υποστηρικτές και μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Τιμ Στίπμαν, υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «The Sunday Times», επικαλούμενος μία ανώνυμη πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στη Βρετανία το Σάββατο καθώς φέρεται να επεξεργάζεται την πιθανότητα για μια τολμηρή προσπάθεια να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός μόνο εβδομάδες αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με ορισμένους συναδέλφους του να προειδοποιούν ότι η επιστροφή του θα μπορούσε να δημιουργήσει μόνο περισσότερο πολιτικό χάος.
Οι πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε δραματικά την Πέμπτη μετά από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία, ξεκίνησαν ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο πιέσεων για να εξασφαλίσουν αρκετές υποψηφιότητες ώστε να συμμετάσχουν στην κούρσα της ηγεσίας πριν από εκπνεύσει η προθεσμία της Δευτέρας.
Ο Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Καραϊβική όταν παραιτήθηκε ο Τρας, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την πιθανότητα να επιστρέψει στην παλιά του δουλειά. Έχει λάβει την υποστήριξη δεκάδων συντηρητικών βουλευτών, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει 100 υποψηφιότητες για να μπορεί να συμμετέχει.
Ο υπουργός Εμπορίου Τζέιμς Ντάντριτζ δήλωσε την Παρασκευή πως ο Τζόνσον του είπε ότι «είναι έτοιμος». Ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε από κάποιους επιβάτες του αεροπλάνου για τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky News στην πτήση που έφτασε στο Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου.
Θα ήταν μια εξαιρετική πολιτική ανάσταση για τον πρώην δημοσιογράφο και πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ στον απόηχο του σκανδάλυο, αλλά γκρινιάζοντας ότι οι συνάδελφοί του «άλλαξαν τους κανόνες στα μισά» του αγώνα - μια βολή προς τους συντηρητικούς νομοθέτες που δεν επέτρεψαν να υπηρετήσει πλήρη θητεία.
Η προοπτική της επιστροφής του Τζόνσον στην κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα πόλωσης για πολλούς στο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο μετά την απομάκρυνση τεσσάρων πρωθυπουργών σε έξι χρόνια.
Για ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες, ο Τζόνσον χαίρει γενικής αποδοχής και είναι ικανός να κάνει έκκληση σε ολόκληρη τη χώρα όχι μόνο με τη διασημότητά του αλλά και με την αισιοδοξία του.
Για άλλους είναι μια τοξική φιγούρα και το ερώτημα είναι αν μπορεί να πείσει τους δεκάδες βουλευτές που τον εγκατέλειψαν, ότι τώρα είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να γυρίσει τις τύχες του.