Μπόρις Τζόνσον: «Με το χέρι στην καρδιά δεν είπα ψέματα για το partygate» (Βίντεο)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επί της ουσίας παλεύει για την πολιτική του επιβίωση καθώς κλήθηκε για απολογία σε βουλευτική επιτροπή την Τετάρτη.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον επέμεινε την Τετάρτη ότι δεν είπε ποτέ ψέματα για τα κυβερνητικά κορονοπάρτι που παραβίαζαν τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια υπόθεση που οδήγησε τελικά στην απομάκρυνσή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ τον Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή Προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων εξέτασε τον Τζόνσον για παραπλανητικές δηλώσεις που έκανε στο Κοινοβούλιο σχετικά με μια σειρά από συγκεντρώσεις σε κυβερνητικά κτίρια που παραβίαζαν τους κανόνες του lockdown. Εάν η επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είπε εσκεμμένα ψέματα, μπορεί να αντιμετωπίσει αναστολή ή ακόμα και να χάσει τη θέση του στα Κοινά.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σθεναρά τον εαυτό του στην ακρόαση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε στο κοινοβούλιο έγιναν με καλή πίστη.

«Είμαι εδώ για να σας πω, χέρι με καρδιά, ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή», είπε ο Τζόνσον. «Αν κάποιος πιστεύει ότι έκανα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown, κάνει λάθος».

Ο Τζόνσον επέκρινε επίσης την επιτροπή, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέλη των Συντηρητικών και τρία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ενεργεί ως «ανακριτής, εισαγγελέας, δικαστής και ένορκος».

Η τρίωρη ακρόαση επί της ουσίας θα κρίνει την πολιτική καριέρα του Τζόνσον. 

Εάν η Επιτροπή Προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον είπε ψέματα εσκεμμένα, πιθανότατα θα βάλει ταφόπλακα στις ελπίδες του 58χρονου πολιτικού για επιστροφή στην εξουσία. Ο Τζόνσον οδήγησε το Συντηρητικό Κόμμα σε μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2019.

 

Το λεγόμενο σκάνδαλο partygate συνέβαλε στην τελική πτώση του Τζόνσον, μετά από μήνες αναφορών ότι, μαζί με άλλα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ήταν παρών σε πάρτι με αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 και το 2021, όταν μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Βρετανίας υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι.

Η Βρετανία είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων από κορονοϊό στον κόσμο με περισσότερους από 175.000 θανάτους μέχρι τη στιγμή που ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Στον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των γενεθλίων του στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, καθιστώντας τον τον πρώτο πρωθυπουργό που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το νόμο ενόσω ήταν στην εξουσία.

Η γενική κατακραυγή και οι επανειλημμένες καταγγελίες για ψέματα στα πάρτι και οι ισχυρισμοί ότι ένας συντηρητικός βουλευτής είχε χαϊδέψει μεθυσμένος δύο άνδρες προκάλεσαν τελικά την παραίτηση των περισσότερων από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, επεσήμανε ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών. «Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπονομεύεται», σημείωσε με νόημα η κα Χάρμαν.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα:

1. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιφρόνησε το κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάποιες από τις δηλώσεις του το παραπλάνησαν, όπως και ο ίδιος ήδη έχει παραδεχθεί, δεν θα του επιβάλει καμία κύρωση, οπότε η υπόθεση σταματάει εδώ.

2. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάσει πόσο σοβαρή ήταν αυτή η περιφρόνηση. Αν δηλαδή το έκανε ακούσια, απερίσκεπτα ή εσκεμμένα. Ανάλογα με την τελική ετυμηγορία, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γραπτώς, να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως εντός της Βουλής των Κοινοτήτων ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση του στην Ολομέλεια με το ερώτημα της αναστολής των βουλευτικών του καθηκόντων.

3. Αν τελικά η Ολομέλεια του επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων 10 ή περισσότερων ημερών, τότε θα προκληθεί αυτόματα η λεγόμενη «αίτηση ανάκλησης» της έδρας του. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να αποφασίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειάς του αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν το 10% των εν λόγω ψηφοφόρων προσυπογράψουν την «αίτηση ανάκλησης», ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κανονισμός επιτρέπει στον Μπόρις Τζόνσον να είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει την έδρα του.