Μπορούμε ή όχι να «σαπίσουμε» στο κρεβάτι - και πότε αυτό σημαίνει πρόβλημα ψυχικής υγείας

Πότε, όμως, όλο αυτό αρχίζει να γίνεται κάπως επικίνδυνο;
Open Image Modal
MelkiNimages via Getty Images

Έπειτα από άλλη μια εξαντλητική βάρδια, η δρ Τζέσικα Γκόλντ επέστρεψε στο σπίτι νιώθοντας πτώμα. Έτσι, υπέκυψε στην επιθυμία της να παρακολουθήσει τηλεόραση και να κοιμηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του ρεπό της.

Όπως θα έλεγε η Gen Z, «she was bed rotting» ή πολύ απλά «σάπισε στο κρεβάτι». Η Γκολντ είναι μια από τους πολλούς χρήστες του TikTok που δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους κρυμμένους κάτω από τα σκεπάσματα, πολλές φορές με ένα κινητό ή ένα σνακ στο χέρι.

Η φράση «σαπίζω στο κρεβάτι» περιγράφει το να μένεις ξαπλωμένος όλη μέρα από επιλογή και σύμφωνα με την Γκολντ, καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις «Είναι αποδεκτό να το κάνουμε εφόσον το χρειαζόμαστε. Εγώ η ίδια έχω αφήσει τον εαυτό μου να το κάνει άπειρες φορές. Ωστόσο έχει σημασία να καταλάβουμε γιατί το κάνουμε και στη συνέχεια να στραφούμε σε αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της συνθήκης που μας ταλαιπωρεί».

«Το ”σάπισμα στο κρεβάτι” θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την έννοια της τεμπέλικης μέρας (lazy day), απλώς περιγράφει μια κατάσταση ακόμα μεγαλύτερης ραθυμίας, με ακόμα πιο περιορισμένο εύρος δραστηριοτήτων», εξηγεί η Γκολντ. Κατά τη διάρκεια μιας απλώς «νωχελικής ημέρας», μπορούμε να επιδοθούμε σε δραστηριότητες. Αρκεί να τις βρίσκουμε διασκεδαστικές και χαλαρωτικές. Όταν «σαπίζουμε» στο κρεβάτι, απλώς δεν το κουνάμε από εκεί. Και αυτό, είναι εντελώς συνειδητό.

Τι σημαίνει για την ψυχική μας υγεία το να σαπίζουμε στο κρεβάτι

Με μια πρώτη ματιά, το να περνάμε όλη την ημέρα ξαπλωμένοι στο κρεβάτι φαίνεται να επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Μας βοηθά να γεμίσουμε μπαταρίες και να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους. Ωστόσο, η ισορροπία είναι σημαντική.

Περνώντας υπερβολικά πολύ χρόνο στο κρεβάτι ίσως παρατηρήσουμε απότομες μεταβολές στη διάθεσή μας. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να μας κάνει να βιώσουμε έντονο στρες. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε να το παρακάνουμε, ανεξάρτητα από το πόσο απολαυστικές μπορεί να μας φαίνονται οι στιγμές κάτω από τα σκεπάσματα.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε

Το να παραμένουμε στο κρεβάτι για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες είναι ανησυχητικό και μπορεί να υποδηλώνει διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η επιθυμία να σαπίσουμε στο κρεβάτι όλη μέρα, όταν προκύπτει όλο και πιο συχνά, είναι πιθανό να αφορά κάτι περισσότερο από την ανάγκη να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω. Ίσως ασυνείδητα προσπαθούμε να αποφύγουμε τα συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας. Κι αυτό το είδος αποφευκτικής συμπεριφοράς έχει συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και άλλων ασθενειών ψυχικής υγείας.

Προσοχή! Η ρουτίνα του ύπνου μας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο

Το να παραμένουμε στο κρεβάτι μερόνυχτα, πέρα από την ψυχική μας υγεία θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον ύπνο μας.

«Το να κάνουμε τα πάντα ξαπλωμένοι είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό για το οποίο φτιάχτηκε το κρεβάτι», δηλώνει η Kέλι Μπαρόν, καθηγήτρια οικογενειακής και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ύπνο και στιγμές τρυφερότητας. Κι όχι για δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η δουλειά ή το φαγητό. Εάν δεν κοιμόμαστε μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που πέφτουμε στο κρεβάτι, τότε καλύτερα να σηκωθούμε από εκεί, μας συμβουλεύει η ειδικός. 

Αν δεν νιώθουμε έτοιμοι για ύπνο και θέλουμε απλώς να χαλαρώσουμε κάπου άνετα, καλύτερα να πάμε στον καναπέ ή σε μια άνετη πολυθρόνα. Ειδάλλως ενδέχεται το κρεβάτι στο μυαλό μας να λάβει τις διαστάσεις ενός σημείου αναψυχής και ύστερα, να μας είναι αδύνατο να αποκοιμηθούμε εκεί.

«Το να αισθανόμαστε κόπωση μετά από μια κουραστική μέρα είναι φυσιολογικό, αλλά εάν αυτό επιδρά αρνητικά στη δουλειά, την κοινωνική μας ζωή και άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής μας, τότε μια καλή ιδέα είναι να συζητήσουμε γύρω από τα συμπτώματά με έναν γιατρό», μας συμβουλεύει η Μπαρόν.

Δραστηριότητες για να γεμίσουμε μπαταρίες πέρα από την παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι 

Το «σάπισμα στο κρεβάτι» ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας απομονώσει, να μας εξωθήσει στο να αγνοήσουμε τα συναισθήματά μας και ενδεχομένως να μας αποτρέψει από το να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Αντίθετα οι δραστηριότητες «επαναφόρτισης» μας προσφέρουν ενέργεια και μας προετοιμάζουν καλύτερα για τα αναπόφευκτα πλην στρεσογόνα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα.

Ο διαλογισμός, μια βόλτα με έναν φίλο, η τακτική άσκηση, η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το να γράψουμε κάποιες σκέψεις μας σε ένα ημερολόγιο μπορεί να αποδειχθούν ενασχολήσεις πολύ πιο ωφέλιμες από τις μέρες στο κρεβάτι, μια φαρμακευτική αγωγή ή μια κουβέντα με έναν ειδικό.

Αν ωστόσο δεν δούμε αποτελέσματα με τις μεθόδους που δοκιμάζουμε με δική μας πρωτοβουλία, το να συμβουλευτούμε έναν θεραπευτή, μόνο καλό θα μας κάνει.

(Με πληροφορίες από CNN).