O καθηγητής αστροφυσικής, Στίβεν Χόκινγκ, επιχείρησε να δώσει «σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα» -όπως τιτλοφορείται το τελευταίο βιβλίο του- πριν πεθάνει. Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, που έχει γίνει θέμα σε δεκάδες ταινίες, είναι αν είναι εφικτό να ταξιδέψει ο άνθρωπος στον χρόνο.
Ο καθηγητής Χόκινγκ γράφει στο βιβλίο: «Τα γρήγορα ταξίδια στο διάστημα και το ταξίδι πίσω στο χρόνο δεν μπορούν να αποκλειστούν σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και κατανοούμε ως σήμερα», όπως αναφέρει η Express.
Ο Χόκινγκ σπούδασε τη δυνατότητα του ταξιδιού στο χρόνο μέσα στα όρια της ευκλείδειας γεωμετρίας, της σχετικότητας και των νόμων της φυσικής.
Σύμφωνα με το νόμο της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η ταχύτερη κίνηση από την ταχύτητα του φωτός είναι το κλειδί για το ταξίδι στο χρόνο.
Αλλά για να μπορέσει ένα διαστημόπλοιο ή ένα μηχάνημα να ταξιδέψει σε αυτές τις τεράστιες ταχύτητες, θα απαιτούνταν άπειρες ποσότητες ενέργειας.
Ο Αϊνστάιν γνώριζε ήδη από το 1905 ότι αυτή η παράμετρος σημαίνει ότι είναι αδύνατον να ταξιδέψει κάποιος προς τα πίσω στο χρόνο
Ωστόσο, ο καθηγητής Χόκινγκ είπε ότι η έρευνα του Αϊνστάιν σχετικά με τη βαρύτητα, το διάστημα και το χρόνο το 1915, μπορεί να έχει βρει λύση στο πρόβλημα: «Ο Αϊνστάιν έδειξε ότι θα χρειαζόταν μια άπειρη ποσότητα πυρηνικής ενέργειας για να έχει ένα διαστημόπλοιο ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός. Έτσι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε από τη μία πλευρά του γαλαξία στον άλλο σε λογικό χρόνο θα ήταν αν μπορούσαμε να στρεβλώσουμε τον χώρο-χρόνο τόσο πολύ που να δημιουργήσουμε ένα μικρό σωλήνα ή μια σκουληκότρυπα. Αυτές οι σκουληκότρυπες έχουν προταθεί σοβαρά ως μέσα στις δυνατότητες ενός μελλοντικού πολιτισμού».
Mε λίγα και απλά λόγια, ναι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά ως τώρα δεν έχει βρεθεί η ενέργεια που θα το τροφοδοτήσει.
(Με πληροφορίες από Express)